Magyar mig-29-eseket árvereznek el rakétástul

Egy csomagban szabadulna meg a HM és az MNV a leselejtezett katonai gépektől, a licit 4,8 milliárd forintról indul.
Kapcsolódó cikkek

Kereken 23 Mig-29-es harci repülőt és a hozzájuk tartozó alkatrészeket árverezi el egyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. az Elektronikus Aukciós Rendszerben – írja az Index. Az együttes kikiáltási ár 4,8 milliárd forint, 8 milliós lépcsővel lehet licitálni rájuk. Október 25-től november 14-ig tart a licit. A belépési küszöb magas, a biztosíték összege is meghaladja az 1,2 milliárd forintot.

A 23 repülő hajtóművekkel együtt került a listára, 20 különálló hajtóművel, 293 tartozékkal és rakétával, 1251 tétel alkatrésszel, 1 ellenőrző berendezéssel, blokkokkal és generátorral.

A leendő vevőnek hadiipari tevékenységi engedéllyeé kell rendelkeznie és irásbeli nyilatkozatot kell tennie, hogy a nemzetközi és uniós szankciók betartásával bonyolítja le az ügyletet. Azt jóvá kell hagynia Oroszországnak is, mivel egy érvényben lévő szerződés szerint Magyarország nem adhatja el harmadik félnek a szovjet licensszel gyártott haditechnikai eszközöket orosz engedély nélkül.

Az új tulajdonosnak hatósági külkereskedelmi engedély is kell, ha később külföldre adnák el a leselejtezett repülőket. A gépeket hét éve vonták ki a forgalomból (jöttek ugye a svéd Gripenek), az utolsó kiképző repülést 2010. december 7-én hajtották végre vele. A selejtek közül nyolc géept már 2011-ben árverésre bocsátottak. Az Index a Honvédelmi Minisztériumot is kereste az ügyben, egyelőre nem válaszoltak.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)