Átadták a pákozdi huszártranszformert

Nemcsak iszonyú menő néz ki, de minden kétséget kizáróan puszta nyolcassá tud alakulni, ha rejtőzködni akar.

Pákozdon gigahuszárt avattak, ami nemcsak iszonyú menőn néz ki, de minden kétséget kizáróan puszta nyolcassá tud alakulni, ha be szeretne olvadni a környezetébe.

A világ eddigi legnagyobb, 12,5 méter magas huszárszobrát avatták fel katonai tiszteletadás mellett pénteken, a magyar honvédelem napján a pákozdi Bogár-halmon.

– állítja a huszátranszformerről az MTI.

A dunaújvárosi festő- és szobrászművész, Rohonczi István alkotása magánkezdeményezésre és magántőkéből valósult meg, számol be róla a hírügynökség. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke nem csupán a helyszínt kezdeményezte, ahol a történészek szerint egykor Jellasics horvát bán sátra is állhatott, hanem közvetve névadója is lett a huszáróriásnak, hiszen a pákozdi csata Mihály napjára esett. A vezérkari főnök szerint Miskahuszár megtestesíti mindazt, amiért a huszárokat világszerte elismerik, hiszen a huszár bátor, hősies, bajtársias, leleményes katona volt, aki legfontosabbnak a hazáért vívott harcot tartotta. A mai magyar katonáknak ugyanígy kell viselkedniük – tette hozzá.

A minden iróniánk kívül fantasztikus Miskahuszárról ezt is elmondták:

Rohonczi István Vlaszák Mihály, a Metalloglobus Fémöntő Kft. igazgatójának magánkezdeményezésére alkotta meg az óriást, amely egy rácalmási lovardában épült gipszből, majd végső helyén betonból. A végén különleges festékkel vonták be, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak és időtálló maradhasson. Vlaszák Mihály emlékeztetett arra, a magyar történelemben 22 híres, nevében fennmaradt huszár bandérium van, de Miskahuszár nem hasonlít egyikre sem, hogy minden huszárt képviseljen.

 

A szobor magassága révén bekerülhet a Guinness-rekordok könyvébe, hiszen megelőzi a kanadai Vancouver melletti Montgomery-ben található 9 méter 75 centiméter magas szobrot, amely Andersen híres ólomkatonájának állít emléket. Az alkotás 12 év alatt készült el, a kivitelezés közel 100 millió forintot emésztett fel. A szobor 80 tonnát, talapzata 120 tonnát nyom.

És most következzen az, amire mindenki várt:

MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor