Juszt László az orosz állami propagandatévé magyar arca lett volna

Havi nettó kétmillió forintos bér mellé céges telefon és autó is járt volna. De az ügylet kútba esett. Juszt most az Átlátszót pereli milliókra.

A Russia Today, moszkvai, többnyelvű TV magyarországi, magyar nyelven sugárzó csatorna beindítását tervezi 2017-18-ban. Olyan magyarországi ismert televíziós személyt keresnek, aki a csatorna arca, állandó műsorvezetője lehet. Voloshin úr személyesen is ismeri Juszt Lászlót. A több évtizedes munkáját nagyra tartja, ezért javasolta őt a moszkvai központnak. A javaslatát a moszkvai központ tetszéssel elfogadta. Juszt László a felkérést megtisztelőnek tartja. … A csatornát ismeri, céljaival egyetért.

Ez egy részlet egy emlékeztetőből, amely állítólag tavaly decemberben készült Juszt László és az említett orosz férfi, a Russia Todayt képviselő, az Orosz Befektetési Alapítvány igazgatója közötti megbeszélésről. A dokumentumot az Átlátszó szellőztette meg.

A történet két évvel korábbról indul, az orosz állami propagandatévé, az azóta RT-re átkeresztelt Russia Today világméretű terjeszkedése során szóba került egy esetleges magyar adás is.

Legalábbis Lovas István, ahogyan az Átlásztó írja, orosz- és magyar kormánybarát jobboldali újságíró lobbizott az orosz elnöknél egy ilyen adás mellett. Azonban Moszkva nem őt, hanem Jusztot választotta ki a csatorna magyar arcának.

Juszt az elképzelések szerint havonta nettó 2 millió forintot kapott volna a céges telefon- és autóhasználat mellett.

Azonban az egészből nem lett semmi, mert állítólag a rubel leértékelődése miatt Moszkva lefújta a magyar projektet.

Juszt pert indított az Átlátszó ellen, felhánytorgatva nekik, hogy az egyik cikküknek köze lehet ahhoz, hogy az orosz fél visszalépett a szerződtetésétől. Egy német író Magyarországra vonatkozó fejezetét fordította le és közölte az Átlátszó, abban Juszt és az orosz alvilág állítólagos kapcsolatára is utalt a német író. Juszt ötmillió forintra perli a portált. További részletek az Átlátszó alapos cikkében olvashatók.