Tarlós: Soha nem mondtam, hogy lesz népszavazás a Római-part ügyében

Szerdán újabb fordulat várható.

Tarlós István szeptember 11-én az M1 csatorna esti műsorában elmondta: felveti a népszavazás lehetőségét a testület előtt, mert már nem szakmai vita folyik az ügyben, és a vita ma már nem kezelhető. Ekkor sokan azt gondolták, ez azt jelenti, hogy lesz népszavazás a római sorsáról.

A főpolgármester a Magyar Nemzetnek most azt nyilatkozta:

Soha nem mondtam, hogy lesz népszavazás a Római-part árvízvédelme ügyében, gyakorlatilag az egész magyar sajtó félreértelmezte a szavaimat.

A főpolgármester csak arról beszélt, ha már a mobil gát ügyében valakik előhúzták „ezt a kártyát”, akkor fölveti a Fővárosi Közgyűlésben a népszavazás lehetőségét. Neki viszont továbbra is az a véleménye, hogy a Duna-partra kell megépíteni a mobil gátat, nem máshová.

Hozzátette, hét szakvéleménnyel szemben egyetlenegy mond mást.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az ügyben szerdán várható fordulat, Tarlós István sajtótájékoztatón számol be a fejleményekről, ami pedig nem a partvédőknek fog kedvezni.

A fővárosi szintű népszavazást még az Együtt és a Párbeszéd III. kerületi politikusai kezdeményezték, de a Fővárosi Választási Bizottság nem hitelesítette azt a kérdést, amely a fővárosi képviselők a védmű part menti nyomvonaláról hozott áprilisi döntését helyeztetné hatályon kívül. A kezdeményezők fellebbeztek, ezért van most az ügy a Kúria előtt, amelynek határozata már jogerős lesz.