410 milliót költött a külügy repülőjegyre nagyjából fél év alatt

Az állami vezetők pedig összesen 95 millió forintért tankoltak.

A miniszterek, államtitkárok, helyettes-államtitkárok, miniszteri biztosok és tárca nélküli miniszterek összesen nagyjából 204 autóból álló járműflottával rendelkeznek, derül ki Népszava cikkéből. Mesterházy Attila és Legény Zsolt írásbeli kérdéseire válaszolt egyébként a kormány.

A pontos szám azért nem ismert, mert a Honvédelmi Minisztériumban nem adták meg, hány kocsit használnak, csak a típusokat sorolták fel.

A legnépszerűbb modell a Skoda Superb, ebből 140 darabot használnak – a legtöbbet, 31 darabot az Emberi Erőforrások Minisztériuma tart fenn. Ennek a típusnak a listaára, alapfelszereltségtől függően, extrák nélkül 7,8 és 13 millió forint közötti.

Az üzemanyagra több mint mint 95 millió forintot költöttek az idén január elseje és június közepe között, miután összesen mintegy 3,5 millió kilométert tettek a kocsikba. A szervizköltség 60 millió forintra rúgott.

Az autókhoz kapcsolódó legnagyobb kiadásai a Miniszterelnökségnek voltak: 706 ezer kilométert tettek a kancellária autóiba, 17,9 millió forintért tankoltak, javításra pedig 9,2 millió ment el.

Nem csak az állami autózás került sokba, hanem a 2017. január 1. és június 15. közötti repülőjegy vásárlása is.

(kiemelt kép: MTI)