Plagizált a Corvinus Egyetem dékánja

Paprika Zita egyik könyvében használt fel szó szerint átemelt részleteket.
Kapcsolódó cikkek

Az általa írt fejezetek legalább felét emelte át szó szerint Paprika Zita, Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja Döntéselmélet című könyvében – írja az Átlátszó Oktatás, egy belső vizsgálatra hivatkozva.

Paprika 2002-ben és 2006-ban jelentette meg 600 oldalas könyvét, amelyben a portál szerint legalább 75 oldal szinte teljesen megegyezik Kindler József 1991-es Fejezetek a döntéselméletből című könyvével. Bár a dékán a könyv egyéb részeiben megfelelően hivatkozik, a szövegtörzsben és az ábrák felhasználásánál nem jelzi, hogy egész bekezdések származnak Kindlertől.

Az ügyben vizsgálat indult a Corvinuson, amelyről áprilisban készült egy összefoglaló is. Ebben az áll:

A tényfeltáró munka alapján megállapítható, hogy Paprika könyvének 84. oldalig tartó részeiben, hol szó szerint, hol átfogalmazva (rövidítve, egyszerűsítve, etc.), de lényegét tekintve szöveg-azonos a felhasznált irodalomként megjelölt forrással. A vonatkozó fejezetekben ugyanakkor határozottan nem azonosítható, hogy a Kindlertől (1-39. oldalig) származó egyes részek melyik szakirodalomként megjelölt forrásmunkából származnak továbbá milyen terjedelemben kerültek átvételre.

Ugyan Paprika könyve elején az „egyes fejezetek szerzői” kezdetű résznél szerényen – csillagozva – megjegyzi, hogy „A problémamegoldás elmélete” és a „Döntéselméleti felfogásmódok, irányzatok” című fejezet „Kindler József kéziratának felhasználásával készült”, ugyanakkor ez tudományos szempontból nem tekinthető szabályszerű hivatkozásnak. Az a plágium gyanúját legalábbis felveti.

Az Átlátszó Oktatás megkereste Paprika Zitát, aki alaptalan vádaskodásnak tartja a plágiumgyanú felvetődését, és azt kérte, hogy tartsák tiszteletben a 2010-ben elhunyt Kindler emlékét.