Orbán: Egyiptom politikai értelemben a szomszédunk

A magyar kormány agyonhallgat egy csúcstalálkozót, pedig büszke is lehetne rá. Valamiért mégis Magyarországra jött az egyiptomi elnök, csak azt nem tudni, miért.
Kapcsolódó cikkek

Vasárnap este körülbelül ötven autóból álló konvoj zúzott végig a ferihegyi reptér felől az Üllői úton keresztül Budapest belvárosáig. Ilyen komoly delegációkat, de főleg ennyire komoly rendőri biztosítást nem kap akárki Magyarországon. Vlagyimir Putyinnak volt ehhez mérhető küldöttsége utoljára a városban.

Egyből el is indult a találgatás, hogy ki lehet az, aki Budapestre érkezett. A magyar kormány ugyanis nem promótálta túl, hogy külföldi vezetők látogatnak a fővárosba. Az hamar kiderült, hogy Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi elnök érkezett meg.

Csak az nem, hogy miért.

Az egyiptomi sajtó ugyanis azt írta, hogy az elnök a Visegrádi Csoport találkozójának díszvendégeként jön Budapestre. De a Visegrádi Csoport hivatalosan semmilyen találkozót nem tart Budapesten a következő két napban.

Pedig oka volna rá, hiszen a Visegrádi Csoport elnökségét július elsején Magyarország vette át Lengyelországtól. De a magyar kormány érthetetlen módon teljesen agyonhallgatta az elnökségét egy olyan szervezetben, amire – az EU-tagsággal ellentétben – politikailag is büszke.

Mivel a magyar soros elnökség három napja tart, bőven lenne ok arra, hogy visegrádi csúcsot tartson a kormány. De sem lengyel, sem cseh, sem szlovák meghívottakról nem hallottunk Budapesten, ahogy visegrádi csúcsról sem.

Sőt, a csúcs létezésének némileg ellentmond, hogy az elnökség átadás-átvételi ceremóniája Varsóban volt június 20-án, mind a négy kormányfő részvételével. Orbán Viktor pedig büszkén jelentette ki, hogy ha nem lenne a Visegrádi Csoport, már migránsok százezrei lennének Európában.

Isten tudja, hogy jön ehhez Csehország, Szlovákia, vagy Lengyelország, ahová még Magyarországhoz képest is kevés menekült érkezett.

Abdel Fatah el-Sziszi látogatását még érdekesebbé teszi, hogy hivatalosan kihez jön látogatóba. Az elnököt elvileg kollégája, Áder János fogadja, de udvariassági látogatást tesz Orbán Viktor miniszterelnöknél is. Ehhez képest a Kormány.hu angol nyelvű – és kizárólag az angol nyelvű – hírei azt írják, a delegációt Simicskó István honvédelmi miniszter fogadta és kísérte a belvárosba. A hír szerint az egyiptomi elnök és Simicskó elvileg védelmi-katonai együttműködésről is tárgyalnak, ami csak kicsit hangzik ijesztően.

Ala Juszef, az elnök szóvivője viszont azt mondta, kereskedelmi-ipari tárgyalások is szóba kerültek.

Orbán Viktor hétfő délben fogadta el-Sziszit a parlamentben, amit a Kormány.hu élőben közvetít, ígérték. Így végre kiderülhetett volna, hogy egészen pontosan miért is érkezett az egyiptomi elnök Magyarországra.

Csakhogy hiába hirdette meg a kormányzati oldal, hogy:

Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel Fattah el-Szíszi, Egyiptom elnöke tárgyalásuk után sajtónyilatkozatot tesznek. Az eseményt 12 órától élőben közvetítjük, végül az egészből nem lett semmi, mert 12 órakor elment az egész.

Van egy cachelt változat, ahol elérhető a honlap, de a tájékoztatót végül nem közvetítették. Így kénytelenek vagyunk az MTI-re hivatkozni, hogy mi történt.

kormany.hu

Egyiptomi, magyar, két jó barát

Magyarország elsőrendű érdekének nevezte Egyiptom biztonsági, katonai és gazdasági stabilitását Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban, miután tárgyalt a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Abdel-Fattáh esz-Szíszivel, az észak-afrikai ország elnökével. A kormányfő sajtónyilatkozatában – az egyiptomi államfő társaságában – azt mondta:

Egyiptom nemcsak egy közeli ország, hanem “politikai értelemben a szomszédunk”, annak a térségnek a meghatározó állama ugyanis, amely “hatást gyakorol a mi életünkre”.

Kijelentette: Egyiptom terrorizmus elleni harcának sikere egyben az európai nyugalom és béke előfeltétele is.

Úgy tekintünk Egyiptomra, mint amely a stabilitás iránti elkötelezettségével Magyarországot is és Európát is védi, ezért a szellemi természetű barátságon túl nekünk érdekünk is az önök sikere, mondta a miniszterelnök Abdel-Fattáh esz-Szíszinek.

Az egyiptomi nép meg van győződve a stabilitás szükségességéről és kész megfizetni ennek az árát, válaszolt erre Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök. Az egyiptomi elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt az Országházban, majd a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: az egyiptomi nép a terrorizmus elleni harcot és a jelentős gazdasági intézkedéseket is kész vállalni a stabilitás érdekében.

Hangsúlyozta: nem kell külön köszönetet mondani az országban élő keresztények védelméért, hiszen Egyiptomban nem tesznek különbséget vallási alapon az emberek között, a keresztény kisebbség a nép része, amelyért felelősséget vállalnak.

A Visegrádi Csoport csúcstalálkozójáról az egyiptomi sajtóban megjelent hírek szerint el-Sziszi lenne az első arab államfő, aki részt venne a Visegrádi Csoport találkozóján. A meghívás meglepően hangzik azt ismerve, hogy viszonyul Orbán Viktor az arab világhoz, de a magyar miniszterelnök hozzáállása valójában elég ambivalens. Miközben a muszlim menekültek érkezését lelkesen használja a saját politikai céljaira, a közel-keleti vezetőkkel többnyire semmi problémája nincs.

*

Sziszi egyébként csak pár fokkal neccesebb államfő, mint Recep Tayyip Erdogan. 2013-ban vette át a hatalmat egy katonai puccsal a hatalmon lévő, előtte évtizedeken keresztül betiltott Muszlim Testvériségtől. Ami azért is érdekes, mert Hoszni Mubarak bukása után pont a Muszlim Testvériség volt az, amelyik a katonaságtól magához ragadta a hatalmat. El-Sziszi elképesztően durva tisztogatásba kezdett Egyiptomban, ami jelenleg kezd a világ egyik legveszélyesebb helyévé válni az újságírók és az ellenzékiek számára.

Jászberényi Sándor kollégánk évekig élt Egyiptomban, a tisztogatásokról riportot is írt. Több tízezer ember került el-Sziszi miatt börtönbe.