Uniós milliókból oktatták, hogyan kell motiválni, erre kevesebb lett a véradó

Az egészségügy valódi fejlesztése helyett az egészségügyiseknek tartott blőd tanfolyamokra ment el rengeteg pénz az elmúlt években.

Az egészségügy valódi fejlesztése helyett az egészségügyeseknek tartott blőd tanfolyamokra ment el rengeteg pénz az elmúlt években.

A magyar egészségügy haldoklik, ezt mindenki a saját bőrén érezheti, ezért az ellopott pénz ezen a területen hiányzik talán legjobban – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki átnézte a „szolgáltatásfejlesztése érdekében” képzési programokon kiosztott uniós milliárdok pályázatait.

A 9 milliárd forintos keret elvileg olyan hangzatos célokat szolgált, mint

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A valóság ehelyett az volt, hogy számos közbeszerzést „ostobábbnál-ostobább kamu célokkal írtak ki horribilis összegekért”. Hadházy összegyűjtött egy nagyobb csokrot a felesleges tenderekből, amelyek közül az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói számára kiírt abszurd és tragikomikus pályázatát emelte ki.

A projekt összesen 47 millió forintba került, két részből állt, mindkét esetben egyetlen érvényes ajánlatból „választották ” ki a nyertest.  Az első részben 39 millió forintért 480 embert „képeztek”, összesen 30 csoportban, csoportonként 6 napon.

A nyertes cég ezért 216 ezer forintot kapott naponta. A másik képző viszont még ennél is jobb üzletet csinált: napi 500 ezer forintot számolhatott el.

Az Országos Vérellátó Szolgálat orvosai a projektmenedzsment, az intézményi kontrolling, valamint a stratégiai tervezés és folyamatmenedzsment témakörben kapták bizonyára elengedhetetlenül szükséges információkat. A vérellátó szolgálat nővérkéinek képzése miatt azonban Hadházynak már szava sem volt.

Az uniós 38 millióból az asszertivitás és a konfliktuskezelés készségfejlesztése tárgykörben képezték a szakdolgozókat. A hivatalos megfogalmazás szerint a képzés célja az volt, hogy a szakdolgozók saját személyiségük megismerésén keresztül megtanuljanak hatékonyabban kommunikálni a donorokkal, a munkatársakkal, a vérkészítményeket felhasználó intézmények, szervező partnerek munkatársaival. Megtanulják mások károsítása nélkül saját igényeiket érvényre juttatni. Ennek keretében szükséges a dolgozók kommunikációs készségeinek tudatos használatára irányuló fejlesztés, az érzelmek tudatos kezelésének fejlesztése, az önérvényesítő képesség erősítése és az egyedi probléma-megoldási módszerek kialakítására irányuló készség kialakítása a pályázat szerint.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A véradásra érkező polgárokkal foglalatoskodó dolgozók képzése az alábbi témaköröket tartalmazta:

Az LMP-s politikus szerint ebből a pénzből piaci áron egy nagyon komoly, körülbelül 1000 darabos, véradásra buzdító plakátkampányt lehetett volna szervezni, amire szükség is van, mert

a véradások száma 450 ezerről 400 ezerre esett vissza.