Per tehet keresztbe Matolcsy balatoni álmának

A 890 millióért megvásárolt üdülőbe tervezett fejlesztéseknek egyelőre nyoma sincs, felveri a területet a gaz.
Kapcsolódó cikkek

Nyoma sincs a beígért fejlesztéseknek a balatonakarattyai egykori MÁV üdülő területén, amit 890 millió forintért vettek meg a Magyar Nemzeti Bank alapítványai – írja a Népszava. 2015-ben még azt ígérték, hogy a meglévő épületegyüttest fejlesztik, 2016 nyarától pedig már oktatási és konferenciacélokra használják, ehhez képest néhol térdig ér a gaz, a falakról mállik a vakolat.

A lap megjegyzi: Matolcsy György MNB-elnök ezer szállal kötődik Akarattyához, gyermekkora óta sok időt töltött ott, ott van nyaralója, és ott lett polgármester 2014-ben volt felesége, Matolcsy Gyöngyi, akitől nemrég vált el.

A jegybanki alapítványok a Népszavával azt közölték: még tart az előkészítés, a beruházás 2018 tavaszán kezdődik. A lap forrásai szerint azonban a késlekedésben szerepe van egy pernek is.

Balatonakarattya 2014-től lett önálló község. Az elszakadás nem volt zökkenőmentes, hivatalosan a mai napig nem zárult le – nem sikerült megegyezni Balatonkenesével a vagyonmegosztásról és arról, hol vezessen közöttük a határ, a vita pedig részben arról az övezetről is szólt, ahová a jegybanki alapítványok által felvásárolt MÁV üdülő is tartozik. A kenesei polgármester pert is indított az akarattyai önkormányzat ellen.

Tömör István, Balatonkenese fideszes polgármestere szerint Balatonakarattya önhatalmúlag húzta meg a településhatárt. Az eljárás vége az is lehet, hogy Balatonkeneséhez kerül az üdülő – ez esetben Matolcsyék épp azt a települést segítenék jelentős beruházáshoz, amitől el akartak szakadni.