Ennyit fizetett ki eddig az állam a börtönviszonyok miatt

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt másfél hónapban huszonhárom végzés érkezett a tárcához, közülük eddig kilencet hajtottak végre.
Kapcsolódó cikkek

Március közepe óta kilenc esetben, összesen mintegy hatmillió forintot fizetett ki az állam volt és jelenlegi fogvatartottak számára az alapvető jogaik sérelme miatt egy tavaly elfogadott törvény alapján, a jogszabály elejét vette a strasbourgi bíróság előtt folyó pereknek – közölte a Magyar Idők csütörtökön.

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt másfél hónapban huszonhárom végzés érkezett a tárcához, közülük eddig kilencet hajtottak végre. A kártalanítást egy tavaly elfogadott törvény írja elő. A jogszabály ezerkétszáz és ezerhatszáz forint között állapította meg a sérelmi díj napi összegét: a jóvátétel az előírt élettér biztosításának hiánya, és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény, például

esetén jár.

A lap felidézte, hogy hasonló okokra hivatkozva az Emberi Jogok Európai Bírósága számos esetben marasztalta már el Magyarországot. A strasbourgi testület döntéseit az évek óta tartó férőhelybővítési és intézetfelújítási programok sem befolyásolták. Ezek célja, hogy az évtized végére 100 százalékra csökkenjen az intézetek jelenleg 130 százalék körüli telítettsége.

A törvény elfogadása óta viszont felfüggesztették a kérelmek vizsgálatát, ami jelentős “megtakarítást” eredményezhet a költségvetésnek.

(MTI)

Címkék: börtönrabrabok