Az Európai Bizottság a magyar jogi határzárat vizsgálná

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő ezt egy jókora kommunistázás mellett jelentette be.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a magyar jogi határzár összeegyeztethetőségét az uniós menekültügyi szabályokkal – mondta Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő a közmédiának kedden.

Gál Kinga az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnökeként elmondta, a testület hétfői koordinátori ülésén a zöldpárti képviselők kezdeményezésére arról döntöttek, hogy a bizottság elnöke levélben kéri fel az Európai Bizottságot: vizsgálja meg, hogy a jogi határzárról szóló magyar törvény mennyiben egyeztethető össze az uniós menekültügyi szabályokkal.

A politikus szerint a hétfői ülésen “a kommunisták” azt kezdeményezték, hogy hallgassák meg az Európai Bizottság (EB) első alelnökét, Frans Timmermanst, hogy elmondja, mi az EB “véleménye mindarról, ami a jogi határzár kapcsán történik Magyarországon”. Emellett azt is el akarták érni, hogy tartsanak általános vitát a magyarországi jogállamisági helyzetről. Ezeket a javaslatokat azonban elvetették.

Gál Kinga hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt – amelynek alelnöke – “sokadjára most is teljes mértékben kiállt Magyarország mellett”, és részben ennek következtében nem került a bizottság napirendjére a jogi határzár kérdése. Hozzátette: biztos abban, hogy az elkövetkező időszakban “érnek majd minket támadások az európai baloldal részéről”, úgy látja, “ők ebből egy politika ügyet kreálnak”.