Fegyverarzenál és fegyverműhely Budapesten – két ember ellen emeltek vádat

Több maroklőfegyver, puska és géppisztoly, illetve különféle gránátok kerültek elő.

Lőfegyverrel, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt emeltek vádat egy 65 éves férfi ellen Budapesten. De nem csak ő áll bíróság elé: társának engedély kereteinek túllépésével elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélésének bűntette miatt kell felelnie. Ha bűnösnek találják őket, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

A vád szerint előbbi férfi évtizedek óta gyűjtötte a régi katonai eszközöket, elsősorban különféle fegyvereket, alkatrészeket, amelyeket egy XV. kerületi családi házban tárolt. A pincéjében egy műhelyt is berendezett, ahol az egyes eszközökön különböző – jellemzően hatástalanításra, restaurálásra irányuló – átalakításokat, munkálatokat végzett.

 Tavaly április 28-án Budapesten, az M3-as autópálya bevezető szakaszán ellenőrizték a rendőrök, ekkor találták meg az egyik fegyvert az autóban, majd házkutatást tartottak nála, ahol

lőfegyvernek minősülő fegyvereket – egyebek mellett több maroklőfegyvert, puskát, géppisztolyt -, valamint robbanóanyagnak minősülő eszközöket – így páncéltörő gránátot, kézigránátot – találtak. Ezek tartása hatósági engedélyhez kötött, amivel azonban a vádlott nem rendelkezett.

 A vád szerint a kocsiban talált fegyvert a másodrendű vádlottól, egy 53 éves férfitól szerezte meg. A rendőrök  nála is házkutatást végeztek, nem hiába:

az -engedéllyel tartott lőfegyvereken és lőszereken kívül – olyan lőszernek minősülő töltényeket is tartott, amelyre a sportcélú lőfegyverekre vonatkozó tartási engedélye nem jogosította fel.