Az államtitkár szerint mindenki számára érezhető az ország erősödése

Novák Katalin szerint a családok boldogulását szolgálja a két évig igénybe vehető, havi 5 ezer forintos házassági adókedvezmény, továbbá az úgynevezett diplomás gyed .

Novák Katalin példaként említette, hogy sokat léptek előre az ifjúsági munkanélküliség felszámolása terén. Ezt szolgálja az ifjúsági garanciaprogram, amelynek keretében ötvenezer fiatalnak biztosítanak munkát vagy képzést. A munkahelyvédelmi akcióprogram keretében pedig a munkaadók adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe, így ösztönzik őket a fiatalok foglalkoztatására.

A családok boldogulását szolgálja a két évig igénybe vehető, havi 5 ezer forintos házassági adókedvezmény, továbbá az úgynevezett diplomás gyed keretében a felsőoktatásban tanulók is jogosultak a gyed-re, attól függetlenül, hogy korábban volt-e munkaviszonyuk – fűzte hozzá.

2 százalék alatti az ifjúsági munkanélküliség

Kitért arra, hogy minden megyében létrehoztak a fiatalok számára olyan közösségi tereket, ahol a munkatársaik tájékoztatást nyújtanak az ösztöndíjakról, a továbbtanulási lehetőségekről, tanácsokat adnak a fiatal gazdáknak, illetve segítik a fiatalok vállalkozóvá válását.

Novák Katalin a Kossuth Rádió 180 perc című adásában arról szólt, hogy a kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően ma már 12 százalék alatti az ifjúsági munkanélküliség és 5 év alatt 30 százalékkal növekedett a házasságkötések száma.

A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) már 35 ezren vették igénybe, és az idén két gyermek nevelése esetén nettó 30 ezer forint havonta a családi adókedvezmény. Ez jövőre 35 ezer forintra, 2019-ben pedig 40 ezer forintra nő – mondta az államtitkár.