Szándékosan mérgezik a kutyákat a budapesti kerületekben

Fasírtba, húsba rejtett patkányméreg, fagyállóval átitatott, esetleg szöggel teleszurkált jutalomfalatok, ilyen és ehhez hasonló módszerekkel irtják a kutyákat.

Fasírtba, húsba rejtett patkányméreg, fagyállóval átitatott, esetleg szöggel teleszurkált jutalomfalatok, ilyen és ehhez hasonló módszerekkel irtják a kutyákat Budapest több kerületében.

Az elmúlt hetekben négy hasonló eset is történt a Városliget környékén, írta a Magyar Nemzet, két állat fagyállós fasírtot ehetett, őket még időben ellátták, másik kettő viszont hosszabban ható mérget kaphatott, őket már nem tudták megmenteni az állatorvosok.

A lap arról ír, hogy a kutyatulajdonosokat felháborították a történtek, van, aki úgy gondolja, ez a kutyás Ligetvédők elleni bosszú része, de ez azért valószínűtlen, mert hasonló eset történt Csepelen is a napokban. Ott a szalámis egérméreg megy.

Állatok bántalmazása általában a késői kamaszkorúaknál fordul elő, erőfitogtatásból; felnőttkorban pedig főleg azok tesznek ilyet, akiket korábban valamilyen kutyákkal kapcsolatos trauma ért, bosszút akarnak állni, megmutatni, hogy „ők az erősebbek”, mondta a lapnak Bilkei Pál kriminálpszichológus.

Kettőtől öt évig

Az egyik tulajdonos feljelentést tett, igaz, nem volt könnyű dolga, mert a nagy forgalomra hivatkozva kétszer hajtotta el a zuglói rendőrkapitányság portaszolgálata, végül e-mailben tett feljelentést.

A rendőrség állatkínzás gyanúja miatt rendelt el büntetőeljárást ismeretlen tettessel szemben. Az elkövető akár kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, Szilágyi István azonban úgy fogalmazott, a mostaniaknál sokkal egyértelműbb esetekben is nehéz bizonyítani a mérgezés tényét. Elmondta azt is, a fagyállós mérgezés a leggyakoribb, ők pedig öt éve hasztalan fáradoznak azon, hogy törvény kötelezze az ablakmosó folyadékok gyártóit arra, hogy egy olcsó vegyület hozzáadásával kellemetlen szagúvá tegyék az édeskés, állatok számára igencsak vonzó illatú fagyállót.