Több százmilliós villafelújítás kötődik Rogán Antal „jobbkezéhez”

Az ingatlan egy svájci cég birtokában van, amelynek tulajdonosait nem lehet megismerni.

Egy patinás gellérthegyi villa felújítását rendelte meg Rogán Antal propagandaminiszter jobbkeze, a letelepedési kötvényüzletben is közreműködő Kertész Balázs ügyvéd – írja az Átlátszó a birtokába került dokumentumok alapján. Az építkezés több százmillió forintba kerülhet, a portál úgy értesült, hogy több tízmillió forintba kerül a kerítés, és Olaszországból rendeltek egyedi gyártású járólapokat.

Az ingatlan tavaly óta a Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft-é, amely egy 2014-ben alakult svájci társaság érdekeltsége. A svájci cég ügyvezetője magyar állampolgár, Osterhaab Andrea, de a részvényei bemutatóra szólnak, tehát titkolhatja a tulajdonosait.

A svájci cég tulajdonosi hátterét illetően támpontot adhat, hogy a kézbesítési megbízott az a Karafiát Ügyvédi Iroda, amely eljár a V. kerület cégügyeiben, de közreműködtek egy Deák Ferenc utcai épület eladásában is. Az iroda képviseli azt az offshore céget is, amely a Hunguard Kft. tulajdonosa. Az Átlátszó emlékeztet, hogy ennek tulajdonosaival együtt jegyzi Rogán Antal a digitális aláírással kapcsolatos találmányát. Az ügyvédi iroda egyébként a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodának is nyújtott jogi tanácsadást nettó 6 millió forintért.

A portál értesülései szerint Kertész Balázs jár el az építkezés ügyében, és az ő neve szerepel megrendelőként a kiviteli terv borítóján is.

Az ügyvéd nem reagált az Átlátszó megkeresésére, de levelet kaptak egy bizonyos Cseley Klárától, aki Kertész munkatársa lehet. Ő azt írta, „Ügyvéd Úrnak nincs tulajdonában gellérthegyi ingatlan” és „a megkeresés alapját képező információ sem valós, így a továbbiakban az állítólag szomszédok általi felvetésekre, talán érthető módon nem kívánunk reagálni”.

A Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetőjét azzal kereste meg a portál, hogy a gellérthegyi villa tulajdonosával szeretnének beszélni. Ő annyit válaszolt, hogy nem sokat tud tenni, de továbbítja a megkeresést Kertész Balázs felé.

Az ügyvéd egyébként jelenleg igazgatósági tag a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt-ben. Korábban a III. kerületben képviselő és kerületi Fidesz-elnök volt. A Kulcsár-ügyben is előkerült a neve, a brókerbotrányt vizsgáló parlamenti bizottság ülésén elhangzott, hogy ő lehetett a milliárdos sikkasztással vádolt bróker egyik fideszes kapcsolata, de a büntetőeljárásból teljesen kimaradt.

Ügyvédként jelenleg a Kosik Ügyvédi Irodában dolgozik, amely Habony Árpádot is képviseli. Az Index korábban arról írt, hogy a letelepedési kötvényprogram adminisztratív ügyeinek intézésében is az iroda vesz részt.