Semjén: Ötven siker lett volna. Hatvan nagyobb. Hetven még nagyobb. Nyolcvan egészen nagy. Száz a legnagyobb, a totális siker

Siker a 45 százalék? Siker. De a népszavazás előtt még azt tolták, hogy ötven százaléktól, vagyis az eredményességtől van a siker. Ötven felett még

Siker a 45 százalék?

Siker.

De a népszavazás előtt még azt tolták, hogy ötven százaléktól, vagyis az eredményességtől van a siker.

Ötven felett még nagyobb siker lett volna.

Ötven alatt nem siker.

De. Ilyet sose mondtunk. Ötven siker lett volna. Hatvan nagyobb. Hetven még nagyobb. Nyolcvan egészen nagy. Száz a legnagyobb, a totális siker.

Száztíz?

Áááá, olyan nincs. A helyzet az, hogy a politikába nincsen minden vagy semmi. A helyzet az, hogy számoljunk, mondjuk, 42 százalékot, ami egy nagyon magas részvétel akár az európai, akár a magyar politikában, és…

Kihagyhatjuk a bulsitet? Kérdezek mást. Hétfőtől szabad az út a migránsok előtt Magyarországra?

Nem.

Pedig egyik kollégám az alábbi sms-t kapta meglehetősen alacsony részvételnél, 14.55-kor: „Figyelem! Mindenki menjen el szavazni, mert a migránsok arra készülnek, hogy hétfőtől szabad az út Magyarországra!”

Hogy is szól a szöveg? „Arra készülnek!” És hát, hogy ők mire készülnek, az az ő dolguk. Hogy mi mire készülünk, az meg a mienk.

Ez egy szimpla átverés, nem?

A helyzet az, hogy minél nagyobb százalékban szavaznak meg minket…

Átverés.

A magyar nyelv szabályai szerint mi van ideírva? „A migránsok arra készülnek!”

Igen.

Vagyis ez egy ténymegállapítás.

Nem. Ez egy kamu. És a választópolgárnak az jön le ebből a tizenöt szóból, hogy ha nem mégy el szavazni, barátom, és nem lesz meg az ötven százalék, akkor a migránsok megszállják hazánkat, megerőszakolják a feleségedet, és kieszik a kertedből a répát. Ami hazugság, plusz a zemberek lenézése.

Tudom, hogy ön nagyon jól tud magyarul, de most téved. Ha ezt a szöveget nyelvileg megnézi, arról szól, hogy mit gondolnak a migránsok.

Korrekt ez az sms?

Szerintem egy választásban teljesen korrekt.

És nem választásban?

Akkor meg nem küldünk sms-eket.

Fotó: 24.hu / Neményi Márton