Közhivatalnokokat utasítottak, hogy a Fidesz nevében telefonáljanak

A portál egy minisztériumi dolgozótól úgy tudja, telefonokat is kaptak, hogy ne a minisztériumi számokra lehessen visszavezetni a hívásokat.

Államtitkári utasításra közhivatalnokoknak kellett felhívniuk a szavazókat, hogy a Fidesz nevében a népszavazáson való részvételre, és nemmel szavazásra biztassák őket – ezt írja a 444, amely egy minisztériumi dolgozótól a számukra kiosztott útmutatót is megkapta. A cikk szerint külön telefonokat is kaptak, hogy ne a minisztériumi számokra lehessen visszavezetni a hívásokat.

Ha ezek az állítások igaznak bizonyulnak, az azért aggályos, mert a kormány és a kormánypárt tevékenységének elvileg el kellene válnia egymástól.

A cikkben bemutatták a „Javasolt szöveg a telefonhívásokhoz” című, a Fidesz és a KDNP logójával ellátott dokumentumot. Eszerint a telefonálónak ekként kell bemutatkozni:

Jó napot kívánok, XY vagyok, a Fidesz nevében telefonálok. Azért hívom, mert most vasárnap népszavazás lesz Brüsszel kényszerbetelepítési tervéről.

Ezután arra kell kérni a hívott felet, hogy menjen el és szavazzon nemmel, de azt is meg kell kérdezni, hogy a családból hányan mennek el szavazni. Ha győzködni kell a megkeresett személyt, arra is van útmutató, ami a gyakran felmerülő ellenzéki állítások cáfolatát is tartalmazza.

Azt írják, a hivatalnokoknak munkaidőben kell a kiadott pártfeladatot elvégezniük. Hozzátették: azt nem tudni, hogy végül megvalósultak-e a telefonhívások, de terv és előkészületek voltak ez ügyben.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben azt írta:

Jelöljék meg konkrétan, kire és mire gondolnak és tegyenek az ügyben azonnal bejelentést a Választási Irodánál, illetve a hatóságoknál, hiszen jogszabálysértés esetén ez a jogszabálysértésről tudomást szerző újságírónak is kötelessége. Ha ezt nem teszik meg konkrétan, akkor ez névtelen és konkrétum nélküli rágalom marad, névtelen és konkrétum nélküli rágalmakkal pedig nem foglalkozunk.