Egyre többen maradnak háziorvos nélkül

A kormány által ajánlott támogatások ellenére sem érdeklik az orvosokat a praxisok, inkább kórházakba mennek dolgozni több pénzért.

Egyre magasabb a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma az országban – míg januárban 238 körzetben nem volt legalább 6 hónapja állandó orvos, júliusra ez a szám 276-ra emelkedett. Pedig a kormány praxisonként akár tízmillió forintos letelepedési támogatással, emellett praxisvásárlási támogatással kecsegtette az orvosokat, de ennek sem tavaly, sem idén nem sikerült felhasználni a keretösszegét – írja a Magyar Nemzet.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a finanszírozást kellene emelni, legalább a jelenlegi duplájára, mert enélkül nem választják a háziorvosi pályát a fiatalok. Selmeczi Kamill azt is kifogásolta, hogy miközben a kórházak szakorvosait nem kötelezik pluszmunkára ahhoz, hogy megkapják az ígért béremelést, addig a háziorvosok esetében felvetődött, hogy csak akkor kaphatják meg a támogatás teljes összegét, ha vállalnak különböző adminisztratív feladatokat, például az új törzskartonok kitöltését is.

Selmeczi arra is rámutatott, hogy a háziorvosok kétharmada már nyugdíjaskorú, vagy öt éven belül az lesz, így 2200 praxis sorsa kérdéses. A megoldás az lenne, ha a jövedelmet magasabb szintre emelnék, mint amennyit egy orvos a kórházban tud megkeresni. A tartósan betöltetlen praxisok számának csökkentését célzó letelepedési és praxisvásárlási támogatás éves szinten 30, esetleg 40 betöltött praxist jelent, miközben 250 praxisváltásra lenne szükség az elöregedés következményeinek visszaszorításához.