Többtucatnyi érpataki ingatlant vásárolt az Orosz Mihály Zoltán által vezetett egyesület

Számos döglődő szervezet köthető a polgármesterhez, az egyik pedig nagytételben vásárol helyi ingatlanokat.

Az Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester körüli személyi és szervezeti hálózatról, valamint érdekes ingatlanvásárlásokról írt cikket az Átlátszó. Eszerint a Jobbikkal nyíltan szimpatizáló településvezetővel 13 civil és gazdálkodó szervezet hozható összefüggésbe. Ezek egy része már nem működik, de mindegyik közös jellemzője, hogy nincs, vagy minimális a bevétele, illetve lényegében üres, azaz vagyontalan cégek és egyesületek, három ellen pedig a NAV felszámolást indított.

A Benefícium Szeretetszolgálat Egyesület kuratóriumát három fő alkotja: Orosz a vezető, a tagok pedig a polgármester testvére, Násztáné Orosz Erika, aki tagja az érpataki képviselőtestületnek is, és Gelsnié Uri Valéria, a helyi szociális intézmények vezetője, aki magánemberként Orosz élettársa.

Az oknyomozó portál 47 érpataki ingatlan esetében azonosította tulajdonosként a Benefícium Szeretetszolgálat Egyesületet.

Forrásaik szerint az adásvételt szinte mindig maga a polgármester készítette elő és kezdeményezte és Orosz nem egy esetben büntetést helyezett kilátásba, majd a megbeszélések gyakran eljutottak az ingatlaneladás kérdéséhez. Amennyiben a tulajdonos belement, a vételárat általában Gagna Mihályné “Mártika”, az önkormányzat pénzügyese kézbesítette, borítékban.

Az Átlátszónak nyilatkozók szerint nincs írásos szerződésük, a bérleti díjról nem kaptak sem nyugtát, sem elismervényt, de a cikk szerint egy idős pár annak sincsen tudatában, hogy értékesítették ingatlanukat. Mint a portálnak elmondták, Orosz Mihály Zoltán végig arról beszélt nekik, hogy csak a telket veszi meg, a ház maradhat a nevükön. A pár 100 ezer forintot kapott, a szerződést úgy írták alá, hogy nem olvasták fel nekik. A portál helyi forrásai szerint a polgármester többeknél próbálkozott azzal, hogy a szerződésre konkrét címet nem, csak helyrajzi számot írtak, ami alapján az eladók elhitték, hogy az csak a telket jelöli, a házat nem.