Nem költöznek a Balaton partjára a rettegő németek

Az ingatlanközvetítők még a felvetésen is meglepődtek. Nincs szó tömeges német beköltözésről.

A Bayerische Rundfunk bajor közszolgálati televízió Report München című politikai magazinműsora arról készített riportot, hogy egyre több német telepedik a Balatonhoz a német kormány menekültpolitikája miatti elégedetlenség és a menekültektől való félelem miatt. Ingatlanügynökök a Balaton térségében arról számoltak be, hogy tavaly szeptember óta új jelenség tapasztalható a német ügyfelek körében: a menekülés a menekültek elől.

Az Index több, kimondottan a Balatonra specializálódott kis ingatlanos céget is megkérdezett, ahol még a felvetésünkön is csodálkoztak. Azt mondták, semmi hasonlóval nem találkoztak. Az egyik ingatlanközvetítő szerint továbbra is inkább a bedőlt hitelesek ingatlanjait viszik, nem érzékelik, hogy több lenne a német az utóbbi időben. De a legnagyobb, a piacot jól ismerő ingatlanközvetítő cégek sem támasztották alá, hogy a menekültektől menekülő németek tömegei jelentek volna meg a Balatonnál.

A portálnak az Otthon Centrum és a Duna House is arról számolt be, hogy a korábbi német balatonfüredi ingatlantulajdonosok inkább eladókká váltak az utóbbi időben. Siófokon viszont több külföldi vevő van, pl. csehek, svájciak, ők kizárólag tóparti új építésű apartmanok iránt érdeklődnek.