Áprilisi indulása óta nyolcvan beteget láttak el az Uzsoki kórház új szívkatéterlaborjában

Szerettek volna Magyarországon elsőként onkokardiológiai endovaszkuláris centrumot létrehozni. Sikerült.

Az áprilisi indulás óta nyolcvan, körzethez tartozó beteget láttak el az Uzsoki Utcai Kórház új szívkatéterlaborjában, olvasható a hétfői Magyar Hírlapban.

A lapnak Ficzere Andrea, az intézmény főigazgatója elmondta: szerettek volna Magyarországon elsőként onkokardiológiai endovaszkuláris centrumot létrehozni. Mint mondta, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a területileg az Uzsoki kórházhoz tartozó mintegy 2,4 millió onkológiai betegnek szívkatéteres kardiológiai ellátást is tudnak nyújtani.

Kifejtette: a tumorkezelések, illetve a tumoros betegség szövődménye nagyon gyakran szív-érrendszeri megbetegedést idéz elő és több nemzetközi tanulmány szerint is a rákkal küzdők majdnem fele nem maga a daganat, hanem valamilyen szív- és érrendszeri probléma miatt hal meg, vagyis, ha egyszerre tudják az alapbetegséget – a daganatot – és a kardiológiai szövődményt kezelni, nemcsak a túlélési esélyeket, hanem az életminőséget is jelentősen javíthatják.

A főigazgató tájékoztatása szerint a labor felkészülten tud egyaránt perifériás ereket érintő, onkológiai katéteres ellátást, valamint szívkatéteres sürgős ellátást is végezni. Ficzere Andrea szólt arról is, indokolt volt a centrum kialakítása, mivel a fővárosban jelenleg öt helyszínen zajlik hasonló ellátás, vagyis négyszázezer lakosra jut egy akut szívinfarktus ellátására képes labor.