Pintér Sándor elmagyarázta, miért vettünk háromszoros áron használt helikoptert

Felújítást, szerszámokat és kiképzést is kapunk az öt gép mellé.

Háromszoros áron vett használt helikoptereket a magyar rendőrség egy cseh cégtől, erre kérdezett rá a jobbikos Staudt Gábor a belügyminiszternél. Pintér Sándor írásbeli válaszában úgy indokolt, hogy a gépeket átfestették, kopott alkatrészeiket kicserélték, és egy átfogó csomagot is kifizettek kiképzéssel és szerszámokkal.

A Czechoslovak Group European Air Services nevű cég januárban 4,8 millió euróért vett meg öt darab MD 902 típusú használt helikoptert a német Baden-Württemberg tartomány rendőrségétől, amit most 13,6 millió euróért adott tovább Magyarországnak.

Pintér Sándor írásbeli válasza szerint a magyar rendőrség alapos piackutatás eredményeként döntött a beszerzés mellett, amelynek keretében a helikoptereken kívül még felújítást, festést, szervizes eszközöket és kiképzést is vettünk. A kiképzés 9 helikoptervezető, 10 helikoptermérnök, -szerelő és 4 helikoptervezető oktatói és berepülői kiképzését jelenti.

A HVG.hu megjegyzi: nem írtak ki közbeszerzést az ügyben, és a cseh cégnek hatmillió eurós, azaz 1,9 milliárd forintos haszna keletkezett.