Május 1. – De honnan ered az egyik kedvenc ünnepnapunk?

Május 1. eredetileg egy sikertelen chicagói tüntetés megszervezésének emléknapja, amelynek során több százezer munkás szerette volna érvényességre juttatni jogait.
Kapcsolódó cikkek

Korosztálytól függetlenül ott cseng a fülünkben, hogy „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás”. És még csak különösebb hypertextuális kapcsolódásokra sem kell gondolnunk ha ez valamiért május 1-jén még inkább így van. Robert Owen tehet róla, nem Nagy Feró.

Igaz, hogy a keresztény egyház is komoly ünnepnapként tekint május 1-re, hiszen ezen a napon ünnepeljük munkás Szent Józsefet. Erre azonban kevéssé gondoltak az ipari forradalom időszakának brit munkásai, amikor vérre menő küzdelmek árán igyekeztek érvényesíteni jogaikat, már amennyire arra lehetőség nyílott az 1800-as évek elején.

Robert Owen nem munkás volt, hanem épp ellenkezőleg, gyártulajdonos. Azonban olyan mágnás, akit valóban érdekelt, hogy mi történik azokkal, akik végeredményben a vagyonát termelik nap mint nap, úgyhogy több se kellett neki, fogalmazott egy szép kerek kiáltványt, melyben többek között lefektette, hogy az addig átlagosan 15 órás munkanapokat 8 órásra kell csökkenteni. A szlogen pedig nem volt más, mint „nyolc óra munka nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés”.
Hangzatos és találó.

Egészen 1856-ig azonban nem történt előrelépés, hiszen a robbanásszerűen fejlődésnek indult gazdaság hallani sem akart effélékről. Ám ebben az évben ausztrál munkások egy csoportja addig-addig küzdött és tüntetett (majd szakszervezetet alapított), hogy a kormány engedett a nyomásnak és bevezette a 8 órás munkaidőt.

1866-ban amerikai kollégáik is megpróbálkoztak a dologgal, amikor is 350 ezer munkás tódult az utcákra Chicagóban, bár a tüntetésnek lövöldözés és majdhogynem vérfürdő lett a vége.
Senki sem halt meg, de ez a nap igencsak emlékezetes maradt. Olyannyira, hogy mivel május 1-én történt, napjainkban világszerte erre a napra emlékezve tartjuk a munka ünnepét, vagy kevésbé ismert, mégis beszédesebb nevén a munkások ünnepét.