Rekordnyeresége volt Tiborcz volt cégének

Az Elios már száz százalékban egy győri vállalkozó tulajdonában van. Az árbevétel döntő része állami megrendelésből származik.

Rekordnyereséget termelt tavaly az Elios Zrt., amelynek 2015 áprilisáig Tiborcz István, a miniszterelnök veje volt egyik tulajdonosa. A cég ellen a magyar rendőrség, az EU csalás elleni hivatala és az Európai Bizottság is eljárást folytat, az uniós forrásból finanszírozott közvilágítási beruházások ügyében.

A Direkt36 azt írja: a március 21-i közgyűlésen úgy döntöttek, hogy a cég nyereségéből 972 millió forintot osztalékként kifizetnek a tulajdonosnak.

Tiborcz a WBH Befektetési Kft-nek adta el érdekeltségét, amelynek tulajdonosa Paár Attila győri vállalkozó. Az ő építési vállalkozásai az elmúlt években több nagy állami beruházáson is dolgoztak, részt vettek a Várkert Bazár és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújításában is. Idén január 14-én az Elios másik korábbi tulajdonosa, Erdei Bálint is eladta részesedését a WBH-nak, amely így már száz százalékos tulajdonos.

Az Elios tavaly 21 közbeszerzést nyert el összesen nettó 5,4 milliárd forint értékben. A teljes árbevétele közel 7,7 milliárd forint volt, így a cég bevételének döntő része állami megrendelésből származott.