Programajánló: Fedezze fel a hétvégén a Nagykörutat!

A Budapest100 legjobb ajánlatai közül válogattunk, kiemelve a legszebb házakat és a legjobb programokat.

A teljes program itt érhető el.

Szent István körút 2. (Kauser Gyula, 1898-1899)

Az ötemeletes ház trapéz alakú udvarán szombat 11 és 15 órától is elhangzik majd Mihályi Balázs előadása, melynek címe Budapest ostroma és fogolyszabadítási kísérlet a Szent István körút 2. alatti nyilasházból, a nap folyamán pedig könyvcsere lesz, Fogadj örökbe antikvár könyveket címmel.

Vasárnap 10-18 óra közt az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület és a Látássérültek Szabadidős Sporteyesület tart érzékenyítő foglalkozást, melynek keretein belül bekötötött szemmel nézhetünk körbe az épületben, rábízva magunkat egy segítőre.

Szent István körút 12. (Kármán Géza Aladár – Ullmann Gyula, 1900)

A szecessziós, a zöld több árnyalatában játszó bérház félköríves lépcsőháza, sárga keramitburkolata és belső tere a századforduló polgári életének hamisítatlan esszenciáját adja, még 116 év távlatából is.

Szent István körút 13. (Gaál Bertalan, 1898)

A homlokzaton lévő óriási, aratást ábrázoló dombormű miatt sokak figyelmét felkeltő házban természetesen egész hétvégén szabad lesz a bejárás, de szombaton 11:30-tól és 14:30-tól, vasárnap pedig 10-től és 13:40-től indulnak séták, sőt,a belső udvarban épülettörténeti kiállítás is nyílik, de tájépítész hallgatók a Nagykörút kerékpáros közlekedésének fejlesztését célzó munkáit is bemutatják.

Szent István körút 17. (Orczy Gyula, 1901)

A szabad bejárás mellett mindkét napi 11 és 12 óra, valamint 15 és 16 óra közt háztörténeti séta indul. A csodás lépcsőház és belső udvar miatt megéri betérni!

Szent István körút 18. (1895-1896)

A mozaikszerű padlóval díszített belső udvar, a főlépcsőház díszei és a kovácsoltvas lift miatt már önmagában jó ötlet betérni, de szombat délután kettőtől egészen fél ötig egyedi csipke- és textilkitűzőket is készíthetnek a vállalkozó kedvűek, sőt, szombaton 1 órakor, vasárnap pedig kettőkor indul háztörténeti séta.

Szent István körút 20. (Gaál Bertalan, 1897-1898)

Az ötszintes épület tipikus nagykörúti bérház, állapota azonban az átlagosnál sokkal jobb.

Érdemes körbesétálni, vagy meghallgatni az Aelia Sabina Vonószenekar (szombat, 10:30), Kardos-Horváth János (szombat és vasárnap 12:00, szombat 15:00), vagy Gájer Bálint (szombat, 18:30) koncertjét.

Nyugati tér 9. (Petschacher Gusztáv, 1886)

Az épület az egész hétvégén nyitva áll, és várja látogatóit, de mindkét nap 11 és 12 óra közt háztörténeti séta is indul, melynek keretében a ház tetőterében lévő százéves fedélszék is megnézhető lesz. Szombaton 15 és 16 óra közt az Újhold együttes (Krasznahorkai László és Hellenpárt György) ad akusztikus koncertet.

Krasznahorkai László Man Booker-, Kossuth-, valamint József Attila-díjas író, hátborzongatóan jó könyveit, így a Sátántangót, valamint Az ellenállás melankóliáját (Werckmeister harmóniák címmel) Tarr Béla adaptálta filmvászonra, de Tarr több filmjének forgatókönyvét (Kárhozat, A londoni férfi, A torinói ló) is ő jegyzi.

VI. Teréz körút 55-57. (August de Serres és az Eiffel cég, 1875-1877)

A Nyugati pályaudvar épületében szombaton 15 órakor, vasárnap pedig 10 órakor indul egy órás túra, de vasárnap 11 és 19 óra közt a ritkán látogatható Királyi váróterembe és a belső kertbe is bejuthatunk. Kihagyhatatlan program!

Teréz körút 51. (Goszleth Béla, 1910)

A Nyugati téri posta épülete igen izgalmas célpontnak tűnik, főleg, hogy szombaton 11, 12, 14 és 15 órakor Vágányok tövében címmel tárlatvezetés indul az épületben, melynek keretein belül mindent megtudhatunk a pályaudvar és posta kapcsolatáról, valamint a falak mögötti különleges világról.

Teréz körút 47. (Schmahl Henrik, 1887-1888)

Újabb Schmahl-ház a programban, amit nem érdemes kihagyni, főleg azért, mert szombaton 11 órától az ügyes Szabó Benedek és a Galaxisok ad akusztikus koncertet, de a ház is csodás!

Teréz körút 43. (1913)

Az egykor Hotel Britanniaként, ma Radisson Blu Béke Hotel néven működő szálloda mindkét napon részben megtekinthető lesz, de az épülettörténeti sétákra sajnos már napokkal ezelőtt beteltek a helyek.

Teréz körút 28. (Augenfeld Alajos, 1898)

Az egész rendezvénysorozat egyik legmeglepőbb darabja a Teréz körút 28., hiszen az ember az utcán sétálva nem hinné, hogy a főlépcsőházból felnézve egy elképesztően szép mennyezeti freskót pillant majd meg:

Mindkét napon 10 órától Schiller Róbert, a ház lakója tart sétát, aki 1938 óta a ház lakója.

Teréz körút 22. (Schmahl Henrik, 1886-1887)

A korábban már említett Schmahl több Teréz körúti bérházat is tervezett, mi pedig melegen ajánljuk ezt a mindössze egy évvel később átadott, kisebb léptékű épületet, hiszen belső udvarának boltívei és lépcsőháza gyönyörű. Háztörténeti séták mindkét napon délben, illetve délután három órakor indulnak majd.

Teréz körút 1. – Király utca 68. (Schmahl Henrik, 1885-1886)

A nyitva álló ház belső udvara téglaborítást kapott, folyosószakaszait pedig öntöttvas oszlopok tartják. Szép látvány! Az építész Schmahl Henrik egy másik házát, a Rákóczi út elején álló, merőben más stílusú bérházát Ismeretlen Budapest sorozatunkban korábban már bemutattuk, azt a cikket itt érheti el.

József körút 19. (Pfann és Gaál, 1895-1896)

Az épület a többivel ellentétben csak szombaton, 14 és 15 óra közt lesz nyitva, ekkor egy volt lakó vezeti majd körbe az érdeklődőket az angyalos házban, mely nevét a lépcsőház mennyezetén lévő domborműről kapta.

Rákóczi tér 4-5. (Pártos Gyula, 1910-1911)

A Zsolnay-pirogránittal és vörös téglákkal burkolt épület, mely ma a Jelky András Ruhaipari Szakközépiskola és Gimnáziumnak ad otthont, szintén bejárható lesz: mindkét napon 10, 12, 14 és 16 órakor indulnak majd csoportok, sőt, 143 év címmel egy iskola-, épület- és divattörténeti kiállítást is megtekinthetnek majd a látogatók.

József körút 44. (1888)

Az első magyar humorlap, az Üstökös – melyet egykor Jókai Mór is szerkesztett – és a Hét című folyóirat szerkesztőségének is otthont adó épületben mindkét napon 11-16 óra között kiállítást láthatnak az itt működő szerkesztőségekről és a környékhez kötődő művekről.

József körút 48. (Hauszmann Alajos, 1872-1873)

Az épületben szombat fotókiállítás lesz a Nagykörút legrégebbi házairól, 10:30-tól másfél óránként pedig házbejárás indul a padlás érintésével.

József körút 58. (1889)

Szombaton délután kettő és négy közt fél óránként indulnak kiscosportos légópince-túrák a ház egyik lakójának vezetésével.

József körút 64. (Pecz Samu, 1889-1892)

A neoreneszánsz Pecz-épületben elképesztően érdekes kiállítások tartanak majd nyitva mindkét nap – ezeken a ház és a környék múltját és történetét, valamint a házban élő Sánta János Botond szobrász munkáit ismerhetjük meg, de Sánta István Csaba 2008-as Sajtófotó Pályázaton futott képsorozata, a Közel volt egy grund is megtekinthető lesz. A fotós a projektben a tíz éves Corvin-Szigony projekt során lebontott házak – köztük egy sor műemlék – utolsó hónapjait örökítette meg.

A ház aljában lévő Józsefvárosi (korábban Apostol) Gyógyszertár 1883-ban készült, 1975 óta védett bútorzatát is megnézhetjük majd, ső, a gyógyszerkészítés hagyományos eszközeiről, illetve a fővárosi gyógyszerészet történetéről is többet tudhatunk meg.

Ferenc körút 39. (Schubert Ármin és Hikisch Lajos, 1893)

A kívülről hétköznapinak tűnő épület rengeteg érdekes történetet rejt (itt zajlott a Kádár-kor legismertebb fegyveres postarablása, amiben szerepet kapott egy mustársárga Skoda, valamint a kulcscsomós védekezés is!), melyet a szombaton 11 órakor, valamint a vasárnap 16 órakor induló háztörténeti sétát ismerhetünk meg N. Kósa Judit újságíró elbeszéléséből.

Boráros tér 3. (Vágó József és Vágó László, 1905)

A nyüzsgő Boráros téren átutazva vagy sétálva nehéz felismerni a csodás, galambos kapuval díszített szecessziós hatást mutató négyszintes házat, ezúttal azonban keresztül-kasul bejárhatjuk, szemügyre véve a padló díszes cementlapjait és a színes üvegablakokat.

Háztörténeti séták mindkét napon 11 órakor, szombaton pedig 15 órakor is indulnak.

Fotók: Lásd Budapestet és Budapest100