Ukrán sószállító cég happolja el a ferencvárosi ingatlanokat

Ügyesen üzletelnek a IX. kerülettel.

Egy ukrán tulajdonosokkal rendelkező cég, a Tranzit Hungária Kft. vásárolta meg Ferencváros önkormányzatától az Erkel utca 18. szám alatti ingatlant, amelyről egy meghiúsult telekcsere miatt került le a műemléki védettség. A cég fő tevékenysége ipari és az étkezési só behozatala Magyarországra – derül ki a 444.hu cikkéből.

Az ingatlan eladásáról nagy vita bontakozott ki tavaly májusban a kerületi közgyűlésben: Bácskai János polgármester 312 millió forintban szerette volna minimalizálni az eladási árat, ezt az ellenzéki képviselők kevesellték. Az előterjesztés során több értékbecslés született a telekre vonatkozóan, amik közül a legmagasabb 385 millió forintos volt, a Tranzit Hungária végül 365 millió forintért vásárolta meg az ingatlant.

Nem kell pénz, mégis eladnak

A cikk szerint Ferencvárosban nincsen értékesítési kényszer, a kerület azért szabadult meg az ingatlantól, hogy “hozzájáruljon az épített környezet minőségének javításához”, ennek ellenére nem határozotak meg feltételeket az épület és a telek későbbi sorsát illetően.

A cég idén januárban 451 millió forintért vásárolt meg egy IX. kerületi ingatlant, amely egy 649m² Ráday utcai és egy 727 m²-es Lónyay utcai beépítetlen területből áll. A cikk szerint a Tranzit Hungária 2012-ben veszteséges volt, a legutolsó elérhető adat alapján 2014-ben 129 milliós nettó árbevétel mellett összesen 8 millió profitot termelt, székhelyeként pedig egy olyan csomádi családi ház van megadva, ahová 32 különböző profilú gazdasági társaság van bejelentve. Többségük adószám felfüggesztés, vagy adószám törlés hatálya alatt áll.