Csepreghy: hat ügyben fizethet bírságot Magyarország az EU-nak

Négy vitatott pedig az Európai Bizottság elé kerül.

Magyarországnak mintegy tíz ügyben van vitája az Európai Bizottsággal a 2007-2013-as időszak uniós kifizetéseiről, négyben azonban vitatja a bizottság igazát, így ezek várhatóan az Európai Bíróság elé kerülnek – közölte a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a TV2 Mokka című műsorában csütörtökön.

Csepreghy Nándor elmondta: a másik hat ügy valószínűleg megállapodással zárul, ami azt jelenti, hogy Magyarországot megbírságolják. A négy, vitatott ügyben azonban nem várható megállapodás, mert a kormány nem ismeri el a hibáját, és egyetlen eurót sem akar fizetni igaztalanul.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a négy ügy mintegy 70-80 milliárd forintos összeget érint. A vita 2017 májusában zárul majd le, addigra fejeződik be a teljes pénzügyi elszámolás – fűzte hozzá.

Ahogyan korábban megírtuk: a Térségi Integrációs Operatív Program kifizetéseinek felfüggesztésével kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden arról számolt be, hogy  a programot várhatóan 3-8 milliárd forint közötti értékben kell korrigálnunk.