Durván rárántottak a magyar spermabankra

Az ombudsmani hivatalig jutott az ügy, hogy dán sperma landolt az országban, ráadásul nem feltétlen egészséges. Fél éve senkit sem lehet megtermékenyíteni, ez nem fair.
Kapcsolódó cikkek

Tavaly nyár óta egy helyben toporognak a mesterséges megtermékenyítések, és ebben az ügyben most már Székely László, az alapvető jogok biztosa (aka ombudsman) is megszólalt a Hvg.hu cikke szerint. Székely közölte, az érintett párok, valamint az egyedülálló nők önrendelkezési jogával és a családalapítás szabadságával összefüggő súlyos visszásságot okoz, hogy tavaly június óta nem termékenyíthetnek meg senkit donorhímivarsajtekkel egy korábbi problémás donor miatt.

A spermabankként működő Krió Intézet kapta a riasztást, miszerint a donornak egy ritka genetikai betegsége van. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vizsgálatot indított, majd júniusban eltiltotta a Kriót a hímivarsejtek behozatalától, sőt belföldieket se fogadhatott be. Azzal vádolták meg a spermabankot, hogy törvénysértő módon hoz be ivarsejteket Dániából.

Miért szívatták a Kriót?

Furcsaság volt a történetben az OTH eljárása, ugyanis korábban is tudtak a sejtimportról, sőt ők engedélyezték, most hirtelen mégis elvágták az egészet. A kezelést igénybe venni akarók közül sokan fordultak emiatt az ombudsmanhoz, de más megtermékenyítéssel foglalkozó intézet is ledöbbent az OTH tettén. Az OTH azzal indokol, hogy csak ivarsejtletéti szolgáltatásra volt engedélye a Kriónak.

Az egészségügyi törvény rendelkezéseit azután értelmezte újra az OTH, hogy hozzájuk került az asszisztált reprodukciós eljárások hatósági ügyintézése. Kijelentették, a Krió Intézetnek hiába volt spermabanki engedélye, ezt nem lehetett volna kiadni nekik. Erről más volt az Egészségügyi Tudományos Tanács álláspontja, na meg az eddigi gyakorlattal is szembement a döntés, ami jogszabályi hézagokat használ ki (pl. a donornak személyesen meg kell jelenni az adományozáskor, de azt nem írja a törvény, elég-e, ha Dániában jelenik meg személyesen).

Az ombudsman megállapítása nem meglepő: nagy hibák történtek. Vagy az elmúlt 16 évben, amikor mindenki mindent rendben talált a Krió körül, vagy most, amikor az OTH meghurcolhatta az intézetet. A Hvg.hu szerint márpedig fontos lenne ezt a szférát rendbe tenni és nem szétverni, mert nagyon sok a meddő pár Magyarországon. Ráadásul kevés a hazai spermafelajánlás, ezért szorul az ország importra. Az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegye lehetővé ismét a donorspermával végzett reprodukciós eljárásokat és december 31-ig dolgozza ki a részletszabályokat.Nem