Így csalnak a földárveréseken

A módszer félelmetesen egyszerű.

Sok esetben verik át az államot, amikor végrehajtási eljárásokban valamilyen okból termőföldeket kell elárverezni. Pofonegyszerű: a területeket szándékosan felértékelik a piaci árakhoz képest, így bár vevő nem akad, de a földeket az államot képviselő nemzeti földalapkezelő szervezetnek (NFA) a megállapított irreális árakon kötelezően meg kell vásárolnia – írja az agrárszektor.hu.

A lapnak a tárca is megerősítette, hogy egyértelműen visszaélésekre ad alapot a mai szabályozás, miszerint az NFA-nak kötelezően meg kell vásárolnia azokat a termőföldeket, amelyeket végrehajtási eljárásokban elárvereznének, de a területekre nem akad vevő.

A minisztérium már dolgozik egy olyan jogszabály-módosításon, amely korlátozná a „végrehajtói lobbi” mozgásterét.

Végrehajtási eljárás a földeknél leginkább akkor indul, amikor azokra valamilyen adósság fejében jelzálogot jegyeznek be, de az adósok nem teljesítenek. Az NFA tájékoztatása szerint 2015-ben több száz ilyen eljárás kezdődött, amelyek közül eddig 86 zárult le. A földalapnak a sikertelen árverezések miatt összesen 96 729 000 forintot kellett fizetnie, és ily módon csaknem 100 hektár földet kellett megvásárolnia, vagyis állami tulajdonba vennie.

(Kiemelt képünk forrása: MTI/Komka Péter)