Előválasztás: nincs egyetértés az ellenzéknél

Eltérően ítélték meg, bár nem vetették el egy előválasztás lehetőségét ellenzéki pártok képviselői.

Eltérően ítélték meg, bár nem vetették el egy előválasztás lehetőségét ellenzéki pártok képviselői csütörtökön, a Republikon Intézet Előválasztás, választások, ellenzéki alternatívák 2016-ra című kerekasztal-beszélgetésén Budapesten.

Az előválasztást kizárólag a Párbeszéd Magyarország támogatta egyértelműen, míg az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) képviselői szerint ez veszélyeket is rejthet, az összefogás csak bizonyos feltételek mellett vezethet eredményre.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a 2018-as választásra reményt adhat, hogy az ellenzék jól szerepelt az elmúlt két év időközi választásain, míg a Fidesz többnyire elvesztette ezeket.

Kiemelte: a választási rendszer valamilyen összehangolásra kényszeríti az ellenzéket. “Az MSZP egyedül nem fog győzni, ugyanakkor a szocialisták nélkül nem lehet leváltani a Fideszt” – fogalmazott Molnár Zsolt, aki szerint az ellenzéki előválasztás egyik előfeltétele, hogy a részvevők meg tudjanak egyezni a szabályokban. Hasonlóan fontosnak nevezte a miniszterelnök-jelölt személyét, aki iránt szerinte az egyik legfontosabb elvárás az, hogy a győzelem után állni tudja az ellenzékbe szoruló Fidesz nyomását.

A közös vezetőnek olyan programmal is rendelkeznie kell, amely alapján a társadalom el tudja hinni, hogy az ellenzéki összefogás részvevői vezetni tudják majd az országot – fogalmazott, hozzátéve, hogy 2014-ben ezt nem sikerült elérni.

Molnár Zsolt kitért arra is, hogy egy ellenzéki előválasztás a Fidesznek is hasznos lehet akkor, ha a jelöltek összevesznek, személyeskedésbe torkolló vitáik röhejbe fulladnak.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben csökken a Fidesz tábora és sok fideszes szavazó is leváltaná Orbán Viktort a liberális demokrácia védelmében, addig a “demokratikus ellenzék” továbbra is bizalmatlansági és hitelességi válságban van és stagnál. “Ha a Fidesz focizik, akkor a demokraták nem teniszezhetnek” – fogalmazott, majd kifejtette, az összefogást akaró pártoknak teljes személyi, stílusbeli váltásra van szükségük, mert jelenlegi formájukban belátható időn belül nem nyerhetnek választást.

Olyan paradigmaváltásra van szükség, amelyben a “köztársaság visszaállításnak” igénye megelőzi a pártok egyéni érdekeit – mondta. Szólt arról is, hogy a változáshoz a pártoknak szorgos, helyi munkával elsőként a kis közösségekben kell reményt kelteniük, olyan békés és biztonságos politikát ígérve, amely nem szól bele az emberek mindennapi életébe.

A Liberálisokat képviselő Szent-Iványi István azt hangsúlyozta, hogy nem előre lefutott a 2018-as választás, noha az ellenzék kilátásai nem túl kedvezőek. Kiemelte: egy választási összefogás értelmét az adná, ha a résztvevők egyéni támogatottsága nemcsak összeadódna, hanem hatványozódni is tudna. Az előző választáson ez éppen ellenkezőleg történt – mondta, de megjegyezte azt is, hogy az összefogás nem írhatja felül a pártok saját identitását. “Az, hogy utáljuk Orbán Viktort és szeretnénk valami mást, az nagyon kevés” – fogalmazott. Szent-Iványi István olyan centrista pártként jellemezte a Liberálisokat, amely nem a baloldalról, hanem a mérsékelt jobboldalról akar szavazókat szerezni.

Tordai Bence, a PM politikusa szerint az előválasztás kizárólag a Fidesznek lenne kedvezőtlen, mert az ellenzék azon végre megjeleníthetné saját pozitív vízióit. Példaként említette erre a mindenkinek alanyi jogon járó alapjövedelem javaslatát, amellyel szerinte a társadalom négyötöde egyetért.

Szent-Iványi István ugyanakkor egy későbbi megszólalásában azt mondta, pártja gazdaságpolitikájával teljesen összeegyeztethetetlen ez a gondolat, ezért nem is támogatják, majd kérdésére a beszélgetés többi részvevője sem kötelezte el magát az alapjövedelem mellett.

Tordai Bence ezután Kerék-Bárczy Szabolcshoz fordulva úgy fogalmazott, hogy paradigmaváltás szükségességéről azok szoktak beszélni, akiknek nincs ötletük. Azt is be kell látni, hogy még egy igaz ügyet sem lehet hiteltelen emberekkel képviselni – folytatta a PM politikusa, aki szerint az előválasztás melletti elköteleződés valódi paradigmaváltás lenne, gyakorlati előnye pedig az lenne, hogy korán felhozza a jelöltek körüli problémákat, így később tisztalappal indulhatnának a Fidesz ellen.

Ha tudnám rólad Zsolt, hogy elvittél valamikor százmillió forintot, akkor az inkább derüljön ki egy előválasztási kampányban – mondta az MSZP politikusának, hozzátéve, az ellenzéknek “106 igaz embert” kell találnia a választókerületekbe.

“Több szerénységet!” – válaszolt erre Molnár Zsolt, aki szerint az ehhez hasonló hozzáállás a Fidesznek kedvez.

A szervezők arról tájékoztattak, hogy az Együtt – a Korszakváltók Pártja nem akart részt venni a beszélgetésen, az LMP pedig frakcióülésére hivatkozva utasította vissza a meghívást.