Hat és fél év börtönt kapott Kulcsár Attila

A rétestésztaként húzódó ügyben egy évtized alatt a harmadik ítélet született meg. Kulcsárt vagyonelkobzásra is ítélték.
Kapcsolódó cikkek

Másodszor is elsőfokú ítéletet hirdettek a hírhedt Kulcsár-ügyben – írja a Hvg.hu. A lap tudósítása szerint az elsőrendű vádlott Kulcsár Attilát hat és fél év börtönre és 230 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték. Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezetője megúszta felmentéssel a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint.

A volt bróker ellen sikkasztás és más bűncselekmények volt a vád. 2003-ban pattant ki a brókerbotrány, aminek lényege az volt, hogy Kulcsár a bank brókercégének dolgozójaként magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül forgatta az ügyfelek pénzét. Sokmilliárdos kárt okozott ezzel magánszemélyeknek, cégeknek és állami vállalatoknak is.

A vád szerint egy piramisjátékra emlékeztető hálózatot működtetett, amit ő inkább pénzmosásnak tart. A K&H Equities Rt. ügyfeleinek egy részét kiemeltként kezelte, nekik extra hozamokat ígérő befektetési lehetőségeket ígért. Ehhez legalább 30 milliós forintos induló tőke kellett, na meg jó összeköttetések. A kiváltságosok évi 15-20 százalékos hozamot is kaptak.

23 milliárdot tesz ki az ügyészség szerint a jogosulatlanul forgatott pénz, a kár több mint 8 milliárd forint. Kulcsárt még 2005-ben vádolták meg először, a 2008-as elsőfokú ítélet után 2010-ben, másodfokon az ügyészség már csalásnak minősítette az esetet. Végül az akkori ítéletben eljárási hibákra hivatkozva új eljárásra kötelezték az első fokon eljáró bíróságot. Ez hozott most ítéletet.