Rendőrségi adatokkal keresett egy halom pénzt a korrupt budapesti főtiszt

Összesen tizenegyen állnak bíróság elé, köztük egyenruhások és ügyvédek.

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más hivatali bűncselekmények miatt budapesti rendőrök, ügyvédek és az ügyvédek ügyfeleivel szemben emeltek vádat a közelmúltban. Hamarosan bíróság elé állnak, méghozzá összesen tizenhárman.

 A vádirat lényege szerint az ügy elsőrendű vádlottja –  egy kerületi kapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes –  pénzért cserébe ismerős budapesti ügyvédeknek és ügyfeleiknek rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat. Alkalmanként pár százezer forintot kapott ezért.

Emellett előfordult olyan eset is,  hogy a főtiszt – ugyancsak fizetségért cserébe- magáncélú felderítő tevékenységet végzett megbízóinak, vagyis embereket figyelt, környezettanulmányt készített róluk, adatellenőrzést végzett. A célszemélyek általában megbízóik volt házastársai, üzletfelei voltak.

Egy másik esetben a főtiszt a hatóságok látókörébe került ismerőseinek – rendszeres fizetés ellenében – szakmai tanácsokat adott, egyszer segített is nekik egy hazugságokkal teli feljelentés megírásában, amelynek az lett a vége, hogy hárman ártatlanul kerültek előzetes letartóztatásba.

 Az ügynek – mint írtuk – összesen tizenhárom vádlottja van, az említett  rendőr főtiszten kívül további négy, őt  alkalmanként segítő hivatásos rendőr, két ügyvéd és az ügyvédek ügyfelei.

Címkék: