Autómosó miatt áll a bál Angyalföldön

Zaj, bűz, az ingatlanok értékének csökkenése - egyik sem hatja meg a XIII. kerületi önkormányzatot.

A lakók tudta nélkül adott bérbe a XIII. kerületi önkormányzat egy, a tulajdonában álló telket, szinte bagóért. A telekre autómosó épült, a szomszédos társasházban élők azt mondják, ez elviselhetetlenné tette életüket – számol be keddi számában a Magyar Hírlap. A társasház lakói nem nyugodtak bele az önkormányzat döntésébe, egyikük birtokvédelmi eljárást is indított, amit elfogultság miatt a szomszédos Újpest hivatala végzett el.  Nem ért el eredményt. A birtokvédelmi eljáráshoz zajszint-mérést végeztek, azonban a háromállásos autómosó első állomására maga a tulajdonos állt be, így az autómosó nem üzemelt teljes kapacitáson, ezt a jegyzőkönyv is megerősíti.

A bűz és a zaj miatt panaszkodó lakók képviselője Tóth József MSZP-s polgármestert is megkereste azzal a kérdéssel: miért olyan fontos a kerületnek, hogy havi száztízezer forint bérleti díjhoz jusson, ha ennek egy élhetetlen környezet az ára?

Ügyészség: 110 ezer is több a semminél

A telket a XIII. kerületi önkormányzat 45 millió forintért árulta, és mivel eddig nem sikerült rá vevőt találni, bérbe adták öt évre egy vállalkozónak. A lakók számoltak is: a 757 négyzetméteres telek egy négyzetméterét 184 forintért adja oda az önkormányzat, így a 2012-ben negyvenötmillió forintért meghirdetett telek huszonhét év alatt térülne meg. A polgármester erre a felvetésre nem reagált, a jogi képviselőnek küldött válaszlevélben viszont azt írta: munkatársai „érzékszervi észleléssel arra jutottak, hogy a Béke úton közlekedő villamosok és gépjárművek zaja sokkal hangosabb, mint az autómosó zaja”.

A lakók szerint az autómosó 500 méteres körzetében három további autómosó is működik. A társasház lakói feljelentést tettek az ügyészségen, amely azonban azt a választ adta: büntetőjogilag kérésük nem értemelmezhető, mert a havi 110 ezer forintos bérkleti díj több, mintha üresen állna a telek, így az önkormányzat tulajdonképpen méh hasznot is hajtott döntésével.

A lakóközösség egyik tagja bírósághoz fordult, kártérítést követelve az önkormányzattól. Egy felkért ingatlanszakértő szakvéleménye azt állapította meg, hogy az autómosó miatt a felperes lakásának forgalmi értéke 2,9 millió forinttal csökken amiatt, hogy a lakás közvetlen környezetében egy autómosó működik.