Két svéd lány több millió forintot gyűjtött a menekülteknek

Két svéd lány nyaralni érkezett Budapestre. Úgy döntöttek, pihenés helyett inkább a menekülteknek segítenek.

Két svéd lány, Linda Lustig és Carin Ekroth egy nyaralós-pihenős-vásárolgatós hétvégét terveztek Budapestre. Aztán hallottak a menekültválságról, és gondolták, az egyik délután kimennek a Keletihez segíteni – számol be a 444.hu.

Linda Lustig elmondta: nem vette be a gyomra, hogy csak költse a pénzt Budapesten, míg mások kilátástalan helyzetben vannak ugyanitt.  Facebookon és Instagramon tették közzé ismerőseiknek címzett felhívásukat és a spontán baráti akcióból ripsz-ropsz komoly projekt vált: négy óra alatt 26 ezer koronát (közel 900 ezer forintot) gyűjtöttek ismerőseiktől, a repülőn mellettük utazó svéd orvos pedig 70 ezer koronával fejelte meg az összeget, így több, mint 3 millió forintot szedtek össze.

A magyar rendőrség megtiltotta az élelmiszerek kiosztását, arról tájékoztatták őket, hogy ehhez engedélyt kell kérni, arról azonban nem, hogy ilyen papírt hol lehet beszerezni. Ennek ellenére két kisbusszal pelenkákat, tisztálkodási szereket, gyümölcsöt, kekszet, gyógyszereket, cipőket és vizet száklítottak a menekülteknek.