Panaszt tettek a repülőtéren megtapogatott nők

A dán törvények nem írják elő, hogy nőket csak nők vizsgálhatnak át, de panaszáradat lett emiatt.

53 nő tett panaszt a koppenhágai repülőtérnél, mert szerintük a repülőtéri biztonsági ellenőrzés kimeríti a szexuális zaklatás fogalmát – írja a The Local. A repülőtér vezetése maga döntött úgy, hogy a dán rendőrséghez fordul, hogy a hatóságok tisztázzák az esetet.

Az ügy akkor robbant ki, amikor egy napilap vezércikkben vetette fel, hogy roppant kellemetlen, hogy a női utasokat is férfiak vizsgálják át, akik a mellüket és lágyékukat is megtapogatják eközben. Ezután több sajtóorgánum is elkezdett foglalkozni a témával, a médiafigyelem nyomán pedig ötvenhárom nő jelentkezett a repülőtérnél hivatalos panasszal hasonló ügyben.

„Úgy döntöttünk, hogy a panaszokat átadjuk a rendőrségnek és megkértük a hatóságot, hogy lépjenek kapcsolatba a hozzánk forduló személyekkel” – nyilatkozta a koppenhágai repülőtér szóvivője. Hozzátette: az 53 panasz öt éven belüli esetekről szól, ez idő alatt pedig több mint ötvenmillió ember esett át biztonsági ellenőrzésen. A dán törvények egyébként nem írják elő, hogy nőket csak nők vizsgálhatnak át, ennek ellenére a repülőtér önként úgy döntött, hogy meghozza ezt a szabályt.