1,3 milliárdot autóztak el tavaly az állami vezetők

Idén 430 millió forint értékben bővült új járművekkel az állam flottája.

Több mint 1,3 milliárd forintba került az állami vezetők számára biztosított autók tavalyi üzemeltetése – tudta meg a HVG.hu. Legalább 625 autó fut közpénzből és 21 autó balesetezett is, ezeket meg is kellett javítani, egy pedig totálkáros lett.

Az idei első félévben 115 millió forintba került a miniszterek és államtitkárok autóinak fenntartása, de ennél szélesebb körben jár szolgálati autó. A külügyi és honvédelmi tárcák kivételével a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság gondoskodik a járművekről, az ő üzemeltetésükben van 625 autó, melyek tavaly 12 millió 653 ezer kilométert futottak.

Az állami flottában lévő autók kora változó, a legrégebbi 24 éves, de vannak idén tavasszal beszerzett kocsik is. 430,7 millió forintot költöttek legutóbb 44 gépjármű beszerzésére, ezeket a Porsche Hungária szállította. Nyolc Volkswagen Multivant vettek, a többi autó Skoda.

Az elmúlt öt és fél évben 84,6 millió forintot tett ki a sofőrök hibájából bekövetkezett közlekedési balesetek kárösszege. Totálkárosra két járművet törtek.

Címkék: szolgálati autó