Még hogy nincs magyar vendégszeretet: 700 ezer külföldi kapott állampolgárságot

Egy részük természetesen határon túli magyar. Másik részük viszont nem az, és még csak igazolni sem tudná, hogy magyar. Nagy bajok vannak a kettős állampolgárság körül.

2018-ig egymillió új honfitársunk lesz. Ezt ígérte meg korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A Figyelő utánament, eddig hány új magyar kapott állampolgárságot.

Azért is fontos ez, mert nagyon úgy néz ki, hogy visszaélnek a magyar állampolgársággal. Áder János államfő legutóbb 13 embert fosztott meg az állampolgárságtól. Ezt ugye csak olyanokkal lehet megtenni, akik szerezték az állampolgárságot. Mindannyiuknál Pintér Sándor tett javaslatot a megfosztásra. Nem is ők az egyetlenek, régóta több apró csoporttól veszik el az állampolgárságot, szűkszavú indoklással.

 

742 922. Ennyien nyújtották be a törvény 2010-es bevezetése óta a kérelmüket a magyar állampolgárságra. Meglepően kevesen nem kapták meg. 25 342 kérelmet utasítottak összesen vissza. Még meglepőbb, hogy akik megkapták, azok közül csak 24 ezren telepedtek le Magyarországon. Sőt, a kettős állampolgárságot szerzetteknek csak egyharmada kérte a felvételét a választói névjegyzékbe, hogy szavazhassanak a választásokon.

Ez azért lehet, mert Ukrajnában kifejezett iparág épült arra, hogy a magyar állampolgárságot elintézzék. Tízezertől kétmillió forintig terjednek az árak, de korábban lehetett olyan dublőrt is bérelni, akik levizsgáztak magyarból az új állampolgár helyett. A kérelmezők többnyire olyanok voltak, akik nem határon túli magyarok, és még a származásukban sem tudnak magyar felmenőket igazolni. Mégis gond nélkül megkapták az állampolgárságot.