Az ápolónő, aki 209 forintos bérpótlékot kap

És ő még szerencsésnek mondható, mert van, aki ennyit sem. Csalódottak az egészségügyi dolgozók.

209 forintos bérpótlékot fizet munkaadója egy szociális gondozónak a következő öt hónapban – az erről szóló értesítést az RTL-nek küldte el az ápolónő férje. A szociális ágazatban dolgozók még májusban tartottak nagyobb megmozdulást, egyebek mellett alacsony fizetésükre hívták fel a figyelmet.

A bérük messze elmarad a 154 ezres magyar átlagfizetéstől, tavaly mindössze 93 ezer forint volt a KSH adatai szerint. Fizetésemelésre nem ad a kormány, júliustól csupán bérpótlékot kapnak. Minél magasabb valakinek a végzettsége, annál többet, de a legalsó kategóriákban még 209 forint sem jut.

Az egészségügyben dolgozó ápolóknak is ígért fizetésemelést a kormány, de azóta kiderült, hogy csak az ügyeleti rendszerben dolgozók számíthatnak erre, és ők is legfeljebb bruttó 10-15 ezer forintra. Hogy pontosan mennyit kapnak, az csak szeptemberben derül ki.

A Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője elmondta: a dolgozók csalódottak, egyre többen hagyják el a pályát. Az egészségügyben dolgozók ötvenszázalékos béremelést szeretnének elérni.