Védett házakban bújtatják a menekülteket

A civil aktivisták több fővárosi házban is bújtatják a menekülteket. Nyugodtan alhatnak és összeszedhetik magukat a még rájuk váró hosszú út előtt.

A Népszabadság munkatársa elkísért egy menekültcsoportot a segítőkhöz. Hat gyerek és hat felnőtt indult el, követték a civil segítőt egy védett házba, ahogy a vendéglátók a helyet nevezik. Útközben többször hátrapillantanak, követi-e őket valaki. Előző hajnalban ugyanis furcsa zajok szűrődtek be szálláshelyükre.

„Nemrég alakítottuk át a helyet, korábban baráti társaságok jártak ide. Most vannak köztünk punkok, antifasiszták, szélsőbalosok, liberálisok, de mind egyetértettünk abban, hogy segíteni kell” – meséli az egyik segítő. A gyerekeket plüssjáték várja, a felnőttek megpihentnek a matracokon, ételt is kapnak.

 Kép: MTI

A hely magántulajdon, rendőrök csak házkutatási paranccsal jöhetnek be. „Mi gyakorlatilag az állam válláról vesszük le a terhet azzal, hogy altatjuk és ellátjuk őket.” A védett házban egyébként reggel kilencig maradhatnak a menekültek, utána jön a fertőtlenítés, az este érkezőket így tiszta mosdó és friss ágynemű várja.

Budapesten több védett ház is működik, az önkéntesek pedig folyamatosan keresik azokat az épületeket, ahol kialakíthatóak átmeneti szállások.