Kénytelen volt Matolcsyéknak eladni a Tiziano-képet előző tulajdonosa

Külföldön négyszer többet is megadtak volna a festményért, de védetté nyilvánították és nem lehet kivinni az országból – mondta Pintér Gyula.

Nagyot kockáztatott Pintér Gyula, aki 4,5 milliárd forintért adta el a Magyar Nemzeti Banknak Tiziano festményét. Tíz évvel ezelőtt 140 millióért vette meg a képet, de ekkor még egyáltalán nem lehetett biztos abban, hogy ki festette a képet – mondta az RTL Klubnak a vállalkozó. Restaurálásra is költenie kellett, az pedig csak utólag igazolódott, hogy jó üzletet kötött.

A festmény korábban egy pécsi lakás falán lógott, előző tulajdonosa azt hitte, hogy csak Tiziano műhelyében készült a kép, így már sajnálja, hogy mindössze 140 millióért adott túl rajta. Pintér egyébként nem sokkal megvásárlása után kölcsönadta a festményt a Szépművészeti Múzeumnak. Az intézmény próbálta tőle megvásárolni, de túl keveset kínáltak.

Végül védetté nyilvánították a képet, ami azt jelenti, hogy nem lehet külföldre eladni és nem lehet kivinni az országból. A Magyar Nemzeti Banknak adta el végül 4,5 milliárdért, de Pintér szerint négyszer ennyit is kaphatott volna érte, ha külföldre is eladhatja. Így viszont nem maradt más lehetősége.