Nem tartanak Matolcsy-féle agymosástól a Corvinuson

Úgy vélik, a jegybanknál kiváló szakértők vannak és nem a kamatdöntések politikai hátterét fogják tanítani.

A héten együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank a Corvinus Egyetemmel, melynek eredményeként az intézményben önálló tanszéket hoz létre a jegybank. Matolcsyék elkötelezettek aziránt, hogy széles körben jelenjen meg az MNB az oktatásban, de az egyetem rektora szerint a megállapodás számukra is kedvező.

A Világgazdaság által megkérdezett oktatók azt mondták: nem tartanak attó, hogy „Matolcsy György idejön és reggeltől estig agymosást tart”. A megkérdezett oktatók és a rektor szerint is kiváló szakértők vannak a jegybanknál, akik közül sokan maguk is a Corvinuson végeztek. Nem a kamatdöntések politikai hátterét fogják tanítani, hanem makromodellezést, vagy a monetáris politikához kapcsolódó tárgyakat. Az MNB-sek a meglévő tárgyak oktatásába szállhatnak be először, később persze újakat is oktathatnak, de ezeket előbb akkreditálni kell.

A lap azt írja, hogy az ELTE közgazdaságtudományi tanszékén nem túl jók a tapasztalatok: egy korábban ott tanító oktató szerint az MNB szinte teljesen átvette az uralmat és kínosan ügyelnek arra, hogy ne is adjanak olyan tanárnak órákat, aki Matolcsyékkal ellenes nézeteket vall.