„Pályázatom minden szavát a sajátomnak tartom” – írta a plágiummal vádolt igazgató

Megszólalt, pontosabban közleményt adott ki Manolovitsné Erdőközi Orsolya.

A Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatójának – MTI-hez eljuttatott – közleményét változtatás nélkül közöljük.

“Tisztelt Budai Nagy Antal Gimnáziumot Támogatók, Iránta Érdeklődők!

Vártam, hogy a bírálatok megfogalmazói közül valaki megkeressen, a párbeszéd szándékával megszólítson, de ez – az e heti szülői nyílt levelet, azt megelőző újságcikket és néhány tv-s nyilatkozatot leszámítva – nem történt meg. Ezek után kötelességemnek érzem, hogy megszólaljak.

A személyemet, pályázatomat minősíteni nem tisztem, ez az erre hivatott szakemberek dolga.

A Budai Nagy Antal Gimnáziumban meghirdetett igazgatói állásra nyílt pályázat keretében jelentkeztem. Az iskolának 4 évig voltam diákja, 15 évig tanára. Itt végeztem a gyakorló tanításomat is. Voltam osztályfőnök-helyettes, osztályfőnök, 5 évig diákönkormányzatot patronáló pedagógus és 5 évig munkaközösség-vezető. A tantestülettel 15 évig konfliktusmentesen dolgoztam együtt, az igazgatónő az együtt töltött éveink során mindig támogatta a munkámmal összefüggő megbízásaimat.
A Gimnáziumból két éve szeptemberben a határozatlan idejű szerződésemet megszüntetve közös megegyezéssel jöttem el, tehát az igazgató asszonnyal előzetesen egyeztetve, az ő egyetértésével. Részemről úgy tartom etikusnak, hogy a részletekről az ő felhatalmazása nélkül nem nyilatkozom. A megjelent rágalmakkal szemben a történtek tehát semmiképp sem nevezhetők cserbenhagyásnak.

Czunyiné Bertalan Judit államtitkár asszony és Németh Zoltán alpolgármester úr az egyetemen nem voltak a csoporttársaim.

A pályázatommal kapcsolatos plágiumvádat határozottan visszautasítom, pályázatom minden szavát a sajátomnak tartom, a pályázati anyagomat én magam írtam, külső segítség nélkül, az általam tanultakat és tapasztaltakat összegezve.  
Az önkormányzatot ért vádakkal szemben kötelességemnek tartom leszögezni, hogy a Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testülete, illetve annak oktatási bizottsága pályázatomat egyaránt jónak, egyhangúlag támogatónak gondolta, amit most itt ezúton szeretnék megköszönni.
Sajnálatosnak tartom, hogy az ellenem irányuló támadások kapcsán a minisztériumot, az önkormányzatot, és annak  oktatási bizottságát is többen alaptalanul, inkorrekt módon támadták, támadják (gondolom, ez leginkább a politikáról szól). Levélben, telefonon és személyesen kollégáim közül többen is biztosítanak támogatásukról.

Tisztességes szándékkal pályáztam, komolyan gondolom a hatékony együttműködést minden érintettel, aki az iskola érdekében kíván dolgozni, viszont ez csak úgy működhet, ha őszintén törekszünk  egymás álláspontjának kölcsönös megismerésére. Elfogadom a lehetőséget, vállalom a vezetői feladatokat, az iskola érdekeit mindenek elé helyezve. Tudom, hogy nem könnyű feladat, de aki ismer, az azt is tudja, hogy határozott, következetes és elhivatott vagyok. Az én feladatom az, hogy a tanári kar segítségével olyan tudást, életszemléletet adjunk át a diákoknak, ami segítségével a helyén tudják kezelni a problémáikat az életben, élvezni tudják a sikereiket, emelt fővel tudják tenni a dolgukat.

Bízom a tantestületben, ahogyan annak idején kollégájukként is tettem. Várom a közös munkát minden érintettel és hiszem, hogy a csalódottak is megbékélnek majd és nyilvánvalóvá válik számukra is, hogy  jó szándékkal vállaltam a feladatot. Békés, nyugodt együttműködésre készülök az iskola jövőjének érdekében.

„Végül: Minden egyes tanár kollégámnak, szülőknek, diákoknak nyugalmas időszakot kívánok a nyári szünet hátralévő részére, hogy pihenten, frissen tudják elkezdeni az új tanévet!”