Újabb magyar siker, csatlakoznánk az EU–Afrika Infrastrukturális Alaphoz

A kormány egyetért azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az EU–Afrika Infrastrukturális Alaphoz, és felkéri a nemzetgazdasági minisztert a csatlakozási tárgyalások lefolytatására, valamint a csatlakozást szolgáló intézkedések megtételére.

Az erről szóló kormányhatározat a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg. Varga Mihály feladata lesz – a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a Magyar Export-Import Bank Zrt.-vel (Eximbank) együttműködve – Magyarország képviseletének ellátása az infrastrukturális alapban.

Az Európai Bizottság honlapja szerint az EU–Afrika infrastruktúra vagyonkezelői alap az infrastruktúrára vonatkozó Afrika-EU partnerség végrehajtásának fő pénzügyi eszköze. A partnerséget 2006-ban, az Európai Beruházási Bankkal és a tagállamokkal együtt indították útjára, célja a regionális integráció fokozása nagyméretű szárazföldi infrastrukturális hálózatok megerősítése révén.

A hétfőn megjelent kormányhatározat szerint a kormány egyetért az IFC Együttműködési Alap működésével összefüggő 2015. évre eső magyar vállalás teljesítésével is. Az IFC a Világbank-csoport magánszektorra szakosodott pénzügyi intézete, amellyel együtt az Eximbank tavaly márciusban egy 20 millió dolláros együttműködési alapot hozott létre.

A nemzetgazdasági miniszternek a kormányhatározat szerint október elsejéig előterjesztést kell készítenie az infrastrukturális alaphoz történő csatlakozással kapcsolatos, 2015-re eső befizetési kötelezettség teljesítéséhez szükséges 315 millió forint, valamint az együttműködési alap működésével összefüggő magyar vállalás 2015-re eső részének teljesítéséhez szükséges 2 milliárd 30 millió forint biztosításáról.