Vádemelés lett Orosz Mihály Zoltán akasztós tiltakozásából

Benjamin Netanjahu és Simon Peresz arcú bábukat akasztatott Érpatak első embere. Az ügyészség szerint azért, hogy bizonyos csoportokkal szemben félelemérzést, gyűlöletet alakítson ki – írja a 444.hu.

A politikai performanszt Orosz Mihály Zoltán tavaly augusztus 3-án rendezte. Az izraeli vezetőket megszemélyesítő bábuk akasztása mellett megtaposott egy, az izraeli zászlót utánzó, de szabadkőműves jelképekkel kiegészített papírdarabot. Az egyébként az önkormányzat alkalmazásában lévő, ezen a rendezvényen hóhért játszó férfinak pedig parancsba adta az ítélet végrehajtását.

 
Fotó: Berecz Valter 

A 444.hu úgy tudja, a Nyíregyházi Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett közösség elleni uszítás bűntette miatt emelt vádat Orosz Mihály Zoltán ellen. Emellett felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta, illetve elrendelte a felvételek visszavonását is.

A vádirat szerint “beszédének célja az volt, hogy a hallgatóságban bizonyos csoportokkal szemben félelemérzést, ellenszenvet, gyűlöletet alakítson ki, egyidejűleg az általa hamisan beállított támadással szembeni fellépésre buzdított”.

Összefoglalásukban ez állt: „Az önkormányzat alkalmazásában lévő személlyel a vádlott Izrael állam vezetőit ábrázoló bábukat akasztatott fel, nyakukba megalázó tartalmú feliratot helyeztetett. Ugyancsak a rendezvényen a vádlott megtaposott egy Izrael állam zászlaját utánzó, de szabadkőműves jelképeket tartalmazó papírlapot. A vádlott röviddel a rendezvényt követően egy hagyományőrző megemlékezésen is gyűlöletkeltésre alkalmas beszédet tartott. Mindkét alkalomról felvételt készíttetett a terhelt és intézkedett azok interneten történő megjelenéséről is.”