Taxisok, nepperek, gyűjtögetők nyerészkednek a menekülteken

Az alkalmi pénzváltó 250 forintos euróárfolyammal húzná le a határt átlépőket, miközben a taxisok összeverekednek azon, hogy melyikük vigye őket.

Kedden reggel is taxisok hada várta az erdő felől érkező menekülteket Szegeden, a nyomukban maradt ruhákra pedig biciklivel érkező gyűjtögetők csaptak le. A vasútállomáson alkalmi pénzváltó próbálta lehúzni a Debrecenbe indulókat – a Délmagyarország a menekültekből nyerészkedő magyarokról írt riportot.

Szeged szerb határ felé eső részén már hajnal négy körül üvöltöznek, alkudoznak a taxisok, hogy ki mennyiért viszi tovább az embereket. Alsóvároson nyolc autóval gyülekeztek, majd a határra indultak, de polgárőrök zavarták meg őket, így jobbnak látták távozni: ha elkapják őket, embercsempészetért is felelősségre vonhatják azokat, akik a menekülteket viszik autójukban. Szeged belvárosáig 20-40 euróért viszik el az embereket. Az egyik taxitársaság tulajdonosa azt mondta: elítélik a menekülteket fuvarozókat, de elismerte, hogy akkora üzletről van szó, hogy még a lebukás veszélye sem elég nagy visszatartó erő.

A gyálaréti medencés kikötőnél hajnalonként tucatnyian gyűlnek össze a taxisokon kívül is, ők zsákokkal indulnak a menekültek által hátrahagyott ruhákért. A határ átlépése után ugyanis átöltöznek, hogy kevésbé legyenek feltűnőek és tiszta ruha legyen rajtuk. Hat kilométert kell az ártérben sétálniuk, mire elérik a városszéli Gyálarétet.

A vasútállomásra érkező menekültek közt középkorú férfi tűnt fel, aki arról győzködte az afgánokat, hogy váltsanak nála pénzt 250 forint/eurós árfolyamon és azt is felajánlotta, hogy telefonálhatnak, percenként tíz euróért, majd rendőrökkel fenyegetőzött, amiért a menekültek nemtetszésüket fejezték ki.

A helyiek arról beszéltek, hogy a menekültekkel nincs gond, legfeljebb vizet kérnek, az őket kísérők és fuvarozók viszont gyakran gorombák. Vasárnap az is előfordult, hogy a taxisok összeverekedtek az utasokon.