Varga nem rúghatja ki Vidát

Házszabályellenes lenne a NAV-elnök kinevezésével kapcsolatos miniszteri módosítás.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága – Gulyás Gergely fideszes elnök javaslatára – házszabályellenesnek minősítve nem is tárgyalta azt a módosító javaslatot, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének kinevezési jogát a miniszterelnöktől a nemzetgazdasági miniszterhez rendelte volna. Korábban a Népszabadság azt írta, hogy Varga Mihály a NAV-elnök menesztését készítette elő a saját módosító javaslatához benyújtott módosító indítvánnyal.

A lap – a tárcához közeli forrásokra hivatkozva – azt írta, Varga Mihály “erős ellenszenvvel viseltetik Vida és az ő tevékenysége iránt”, viszonyukat még 2013 végén, az online pénztárgépek körül kirobbant botrány mérgesítette el. A lap szerint meglehet, hogy Vida Ildikó így “mégsem csak” az amerikai megfigyelési ügy miatt kényszerülhet távozni. Varga Mihály Kovacsics István volt NAV-elnökhelyettes visszatérését is előkészítené a módosító javaslattal. Őt korábban Vida Ildikó menesztette, de a nemzetgazdasági miniszter rögtön jövedelmező állást kínált Kovacsicsnak a Magyar Turzimus Zrt.-nél, ami a bennfentesek szerint egyértelművé tette, nem értett egyet a NAV-elnök döntésével. 

A Népszabadság már megelőlegezte, hogy Varga Mihály saját törvénymódosító javaslatát módosító indítványa házszabályellenes lehet, ugyanis olyan szövegrészekhez nem lehet módosító indítványokat benyújtani, amelyeket az előterjesztő javaslata eredetileg nem érint.

Címkék: vida ildikó