Korrupció, csalás, hazugság, Orbán, szar – így látják az egyetemisták a politikát

A legnépszerűbb párt a hallgatók körében a Jobbik, 20 százaléknyian szavaznának rá. Az egyetemisták harmada viszont végleg lelépne az országból.

A magyar egyetemi hallgatók társadalmi aktivitását vizsgálta a Corvinus és az ELTE hallgatóiból és oktatóiból álló Aktív Fiatalok kutatócsoport – a reprezentatív felmérésben az ország egyetemeiről 800 fiatalt kérdeztek meg.

A 444-en idézett eredményekből kiderül, hogy az egyetemisták között továbbra is a Jobbik a legnépszerűbb párt, a hallgatók 20 százaléka szavazna rájuk, míg a második legnépszerűbb az LMP, mely az egyetemisták 15 százalékának voksaira számíthat. A Fideszre már csak a hallgatók 12 százaléka voksolna, az Együtt és az MSZP 3, a DK 2, a PM 1 százaléknyi szavazatot várhat az egyetemistáktól. A bizonytalanok aránya 41 százalék.

21 százaléknak jobban tetszene a diktatúra

A Jobbikra szavazó egyetemisták jellemzően kistelepülésekről származó, alapképzésre járó hallgatók, akik azt mondták, hogy „a maguk módján vallásosak” és köztük vannak a legtöbben, akik azt válaszolták, hogy elfogadható számukra a diktatúra. Az LMP támogatói inkább nagyvárosokból jönnek, magasan képzett családból származnak és magasabb képzési szinten tanulnak. A fideszes egyetemisták pedig a leginkább vallásos körből kerülnek ki.

A leggyakoribb szavak, amik a politikáról az egyetemisták eszébe jutnak: korrupció, hazugság, csalás, Orbán, Viktor, szar. Ennek megfelelően csak 27 százalékuk mondta, hogy érdeklődik a politika iránt. Az egyetemisták 47 százaléka gondolja úgy, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb, 21 százalékuk pedig jobbnak tartaná a diktatúra bevezetését. Leginkább a társadalomtudományi és jogi képzésben részt vevők voltak demokráciapártiak, míg a diktatúra az informatikusokat, műszaki és agrárképzésre járókat és az egészségtudományi szakok hallgatóit zavarná a legkevésbé.

A nappali tagozatos egyetemisták kétharmada gondolt már arra, hogy külföldre menne dolgozni, leginkább az orvostanhallgatók. 37 százalék azt tervezi, hogy külföldön telepedne le és nem is térne vissza Magyarországra.