Az ENSZ is indít plakátkampányt Magyarországon

Ez arról fog szólni, hogy ők is olyan hétköznapi emberek, mint mi és ha lehetőségük van, örömmel járulnak hozzá Magyarország előrejutásához.

Június 20-án lesz a Menekültek Világnapja, ennek alkalmából kampányt szervezett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A 2-es és 3-as metró megállóiban elhelyezett óriásplakátokon olyan, Magyarországon élő menekülteket mutatnak be, akik tevékenyen hozzájárulnak új hazájuk fejlődéséhez: a pakisztáni Zeeshan-t, aki válogatott sportoló lett, a Bangladesből érkező Begum Alit, aki egy kis vendéglőt működtet, a togói Sophie-t, aki óvodai dadusként dolgozik és az afgán Dariush-t, aki idegenvezetőként igyekszik boldogulni nálunk.

Az UNHCR azt szeretné megmutatni, hogy a menekültek hozzánk hasonló, hétköznapi emberek, akik rendkívüli körülményeken mentek keresztül és keményen küzdenek azért, hogy talpon maradjanak, ha pedig esélyt kapnak, boldogan hozzájárulnak annak az országnak a felemelkedéséhez, amely befogadta őket. A plakátkampány véletlen egybeesésként épp a magyar kormány bevándorlóellenes kampányával kerül párhuzamba.

„A világon mindenütt azzal szembesülünk, hogy családok kényszerülnek menekülni az erőszak elől. A számok valóban hatalmasak – ám nem szabad elfelejtenünk, hogy anyákról, apákról, fiúkról és lányokról beszélünk. Emberekről, akik hétköznapi életet éltek, mielőtt a háború menekülésre kényszerítette őket” – mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa.