Bevándorlás elleni élharcos lenne Magyarország

A külügy politikai államtitkára egy olasz lapnak ekézte a bevándorlási kvótát és fényezte a nemzeti konzultációt. Az oroszok elleni szankciók mellett kiállt, holott szerinte ártanak Európa versenyképességének.

“Elég a bevándorlókból. Magyarország fogja vezetni a kvótaellenes frontot” címmel jelent meg interjú Takács Szabolcs biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkárral, a külügyminisztérium politikai igazgatójával a La Stampa olasz napilap hétfői számában. Az interjúban Takács elmondta, hogy Budapest ellenzi az EU által tervezett bevándorlási kvótákat.

Az EU-országok védelmi és külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásával egy időben megjelent interjúban Takács kijelentette: a kelet-európai országok azon dolgoznak, hogy a legszélesebb legyen a kötelező kvótával szembeni front. Magyarország szövetségeseket keres a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök által szorgalmazott tervvel szemben.

A cikkben magyar EU-s miniszternek nevezett Takács azt mondta,  hogy a kvótákat Csehország, Szlovákia, a balti államok, Lengyelország, és az Egyesült Királyság is ellenzi, valamint jelezte csatlakozását Franciaország is. Takács szerint a megoldás az, ha a migráció okaira a kivándorlók országaiban keresnek megoldást.

A magyar kormánynak bevándorlási konzultációjával kapcsolatban Takács azt mondta, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a lakosság véleményét. Hozzátette, hogy a közvélemény-kutatások szerint a magyarok mintegy fele ellenzi a bevándorlást. “Nem kelthetjük azt a benyomást, hogy a fejük felett döntünk”.

Az Oroszországgal szembeni szankciókról Takács azt válaszolta, hogy Magyarország ezt a frontot nem fogja megtörni annak ellenére, hogy a szankciók az európai versenyképességet veszélyeztetik.