Jól keresnek a kormány emberei az egyetemeken

Sok kancellár bőven kétmillió fölött vihet haza havonta. Az ELTE, valamint a pécsi és a szegedi egyetem szemérmes: nem voltak hajlandóak elárulni a kancellár fizetését, pedig közpénzből kapja.

2,231 millió forint Szász Károly havi fizetése a Semmelweis Egyetem kancellárjaként – írja a VS. A felsőoktatási intézményekhez tavaly delegált a kormány kancellárokat, hogy a gazdasági döntéseken keresztül szólhasson bele az elméletileg autonóm egyetemek, főiskolák működésébe. Szászt a magas fizetésen túl telefon- és gépkocsihasználat is megilleti. Ő egyébként korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke volt, a kormánypártokhoz meglehetősen közel áll.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellári székébe egyenesen Ózd korábbi fideszes alpolgármestere került. Neki „mindössze” 1,7 millióval kell beérnie. A debreceni egyetem kancellárja 1,996 milliót, a Corvinusé 1,9 milliót kap, a Széchenyi István Egyetem kancellárjának ugyanakkor kevesebb mint másfél millió jár.

Az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem a kötelező 15 napos határidő többszöri lejárta után sem válaszolt az adatigénylésekre, a Szent István Egyetem pedig kerek-perec elutasította az adatok kiadását.

A szegedi egyetem kancellárja például a zalaegerszegi focicsapat elnöki székéből került az egyik legnagyobb magyarországi felsőoktatási intézmény élére, korábban megírtuk róla: felsőoktatási menedzseri tapasztalata nincs, álegyetemi végzettsége viszont igen: a „Newport University” és a budapesti Econovum által kiadott papírokat korábban PhD végzettségként tüntette fel. Az ezzel kapcsolatos kérdésre annyit válaszolt: „Engem pályámon nem a titulusok megszerzése, hanem a megszerzett tudás aprópénzre átváltása érdekelt és érdekel.”